Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.22 / dotaz č. 137318
RD jako chalupa je vytápěn etážovým topením naplněné glykolem s kotlem Dakon DOR 12 kW, 2. třída.
V současné covidové době je obýván celoročně. Spotřeba studeného roku 2021 byla 25 q HU, oř. 1. Jako doplňkový zdroj tepla je kuchyňský sporák se spotřebou cca 4 m3 dřeva. RD byl částečně zateplen 30 cm orsilu na stropě a nová okna a dveře s U = 1,2. Tepelná ztráta RD je cca 7 kW.
Radiátory jsou zateplením předimenzované více jak 2x, použitelný teplotní spád je 55/45 °C.
Pro KD jsem byl rozhodnut pro plynový kondensační kotel, po podzimu 2021 a Ukrajině už nejsem.
Uvažuji TČ. U RD mám jen asi 300 m2 použitelné zahrady pro zemní kolektor.
1. Poraďte prosím velikost a typ TČ, zřejmě vzduch-voda, monoblok nebo split ?
2. Doporučte prosím výrobce.
Děkuji.
Dobrý den,

děkujeme za dotaz.
Co se týče instalací tepelných čerpadel, je v poslední době v oblibě varianta vzduch-voda, což je mnohem levnější a především stavebně méně náročná varianta oproti vrtům. Sice je tento systém o něco málo účinnější než vrty, ale na naše podmínky v České republice, i tak zcela postačující. O to více pokud máte tak nízkou tepelnou ztrátu 7kW, kde lze pak volit tepelné čerpadlo i 4,2kW jako 60% původního výkonu zdroje tepla. Současná technologie je velmi vyspělá tzn. že čerpadlo dokáže být funkční i při mínusových stupních, byť s o něco nižším teplotním faktorem (namísto 4-5, pak 3-4). Jako bezpečnější varianta se často doporučuje SPLIT ( 2 jednotky - venkovní a vnitřní - nezamrzá ).
Jako nezávislé středisko EKIS není naším úkolem upřednostňovat výrobce nebo prodejce. Co Vám však můžeme doporučit, je při výběru zdroje tepla dbát na určitou historii nebo reference firmy, porovnat si více nabídek pro představu, jaké jsou cenové rozsahy za konkrétní parametry a zda firma dokáže zajistit i kompletní montáž a případný následný servis. Ze svých zkušeností víme, že některé firmy dokonce dělají bezplatné technické prohlídky pro optimální posouzení a návrh nového tepelného zdroje. Seznam firem zabývajících se tepelnými čerpadly si můžete vyfiltrovat např. zde: https://novazelenausporam.cz/specialiste/ .