Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.3.22 / dotaz č. 137598
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat ohledně vyúčtování od ČEZu, vyšel nám nedoplatek téměř 30 tis. korun. Bydlíme v domě ze 40. let. Patrový, zatím nezateplený. Je to naše první vyúčtování za 8 měsíců. Zálohy byly 5.000 Kč.
Vytápíme tepelným čerpadlem do radiátorů. Ohřev vody bojlerem. Spotřebiče máme klasické, žádné žrouty. Pračka jede denně, co dva dny se vysává, každý den vaří na indukci a tak - nic nenormálního.
Původní majitelka tvrdila, že ji zálohy 5 tis. stačily. A to tam její synovec měl dílnu - vrtačky, brusky, soustruh - a to už si něco vezme. Přijde vám to reálné, že máme tak vysoký nedoplatek?
Dobrý den a děkuji za dotaz
Vyúčtování nákladů by mělo být provedeno podle smlouvy o odběru el. energie. Výchozími hodnotami je vždy odečet elektroměru a cena ve smlouvě uvedená. Odečet doporučuji ověřit .Rovněž je nutno podívat se na smlouvu, zda byla použita sazba odpovídající běžnému používání bytu. Rovněž bude nutno nechat ověřit provoz tepelného čerpadla. V případě jeho poruchy, nebo nedostatečné funkce, nahrazuje výkon tepelného čerpadla bivalentní zdroj, což je ve většině případů elektrokotel s vysokými nároky na odběr elektřiny.
Nelze ani vyloučit, že při zmatcích kolem změn dodavatelů elektřiny a požadavkům na urychlení zpracování přechodu k dodavatelům poslední instance nebyly prováděny odečty a předpokládaný odběr byl stanoven odhadem. Tomu nasvědčuje neúměrný rozdíl mezi skutečnou spotřebou v minulých obdobích a spotřebou nyní účtovanou. Uvedený stav je nutno projednat se stávajícím dodavatelem el. energie
Při uvážení nedoplatku v požadované výši cca 30 000 Kč a uváděných záloh 5000 Kč (5 000 x 8 měsíců = 40 000 Kč) se výše požadované úhrady opravdu jeví jako nereálná.

Ing. J.Winkler
energetický poradce