Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.22 / dotaz č. 137705
Věc: Tepelná čerpadla a deklarace COP výrobcem

Dobrý den,
zajímalo by nás, jakým způsobem máme postupovat při výpočtech v PENB, pokud výrobce v technickém listu a ani projektant neuvádějí COP faktor pro A2/W35, jak je požadováno normou ČSN 73 03 31-1. Běžně uváděné parametry COP faktoru jsou varianty SCOP anebo A7/W35. Často výrobce uvádí pouze nominální tepelný výkon a nominální tepelný příkon, aniž by specifikoval výchozí podmínky měření. Pokud jsou uvedeny pouze nominální hodnoty můžeme z nich po jednoduchém výpočtu zjištěný COP faktor použít ?
V normě ČSN 73 03 31-1 je uvedena poznámka, že pokud není COP faktor znám, anebo ho není možné vypočítat je třeba použít tabulkové hodnoty. To ale podle nás není tento případ, neboť COP faktor je znám.
Také je těžké či nemožné vysvětlit investorům, proč jsme použili horší tabulkové parametry když zahraniční dodavatel v technickém listu uvádí mezinárodně uznávané hodnoty a A2/W35 tam není.....

Předem děkujeme za Vaši odpověď
a jsme s pozdravem a přáním hezkého dne
Dobrý den,
pokud máte od výrobce COP faktor pro A7/W35 tak nevidím žádný problém. V ČSN 730331-1 je A.12 se součiniteli ročního provozu pro vytápění a A.13 pro ohřev teplé vody. Ve výpočtu použijete COP pro A7/W35, zvolíte v roletě "Systém tepelného čerpadla (výměníků)", že se jedná o TČ vzduch/voda A7/W35 nebo vzduch/vzduch A7/W35 (takto se zadává v našem programu ENERGETIKA) a automaticky se Vám COP přepočítá přes faktorem sezónního provozu dle ČSN 73 0331-1.
S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk