Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.4.22 / dotaz č. 137907
Zajimalo by mne jak je to s dotaci na fotovoltaiku, kdyz bydlim v pohranicni oblasti a instalaci by provadela nemecka nebo rakouska firma? Musim-li predlozit k zadosti o dotaci preklad dokumentace z nemciny,nebo anglictiny do cestiny?
A take me zajima totez pokud by slo o dotaci na tepelne cerpadlo,ktere by bylo koupeno v zahranici a namontovano zahranicni firmou.
Vážená paní, děkuji za váš dotaz.

V ČR nemůže montovat fotovoltaiku a tepelné čerpadlo (nebo kotel na dřevo) jen tak někdo. Musí to být „Osoba oprávněná provádět instalaci vybraných zařízení vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů energie“, dle zákona 406/2000 Sb. Firma z jiného státu EU musí mít buď české oprávnění dle výše uvedeného zákona, nebo obdobné oprávnění z jiného státu EU a toto oprávnění musí být uznáno Ministerstvem průmyslu a obchodu. Podrobněji viz § 10d zákona č. 406/2000 Sb.

U tepelného čerpadla koupeného v zahraničí byste musela dotačnímu orgánu doložit technické vlastnosti – není specifikováno, že to musí být dokumentace v češtině. Je také možné, že dané čerpadlo je zapsané na
Seznamu výrobků a technologií, které dotační program Nová zelená úsporám vede: https://svt.sfzp.cz
V tom případě není nutno technické parametry dokládat.

Podívejte se na podrobnosti přímo na webu Nová zelená úsporám:
https://novazelenausporam.cz/dokument/2532

Přejeme úspěšnou instalaci!
K. Srdečný