Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.22 / dotaz č. 137908
Zajimalo by mne jak je to s dotaci na tepelne cerpdlo, kdyz bydlim v pohranicni oblasti a instalaci by provadela nemecka nebo rakouska firma? Musim-li k zadosti o dotaci prdlozit preklad dokumentace odpovidajici ceskym predpisum z nemciny,nebo anglictiny do cestiny?
A take me zajima totez pokud by slo o dotaci na fotovoltaiku koupenou v zahranici a namontovano u na klic zahranicni firmou? Dekuji za pomoc.
Dobrý den,
co se týče nákupu a případně i realizace podporovaných opatření (tepelné čerpadlo, fotovoltaický systém) z programu Nová zelená úsporám, tak mohou nastat problémy se zahraniční firmou. Nákup materiálu v zahraničí by neměl být problém, Státní fond životního prostředí (SFŽP) toto nevylučuje, pouze je v závazných pokynech pro žadatele uvedeno, že v případě, že jsou dokumenty předkládány v jiném jazyce než českém nebo slovenském, je žadatel povinen – na vyžádání Fondu – doložit jejich úřední překlad.
U instalace opatření zahraniční firmou už ale být problém může, jelikož instalaci podporovaných zařízení využívajících energii z obnovitelných zdrojů (kam spadá jak tepelné čerpadlo, tak i fotovoltaika) musí být provedena dodavatelem s oprávněními dle § 10d zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, v platném znění. Toto oprávnění pravděpodobně zahraniční firma mít nebude.
Každopádně ve vašem konkrétním případě bych se zkusil obrátit přímo na SFŽP ČR, který žádosti administruje a rozhoduje o splnění či nesplnění podmínek programu. Zkusit se můžete obrátit na zelenou linku SFŽP 800 260 500, nebo info@sfzp.cz. Případně na této adrese naleznete kontakty na jednotlivá krajská pracoviště SFŽP https://novazelenausporam.cz/kontakty/ .

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB