Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.4.22 / dotaz č. 138022
Dobrý den,

měním okna ve 100 let starém rodinném domě. Objekt je dvoupodlažní plus má suterén a půdu. Podlaha půdy je zateplena. Dům není zateplen, nemá základovou desku a není izolován proti spodní vodě. Okna jsou původní špaletová, spíše menší, cca 100 cm široká a 150 - 170 cm vysoká. Na celém domě je přibližně 30 oken. Dvě třetiny oken jsou situovány na jihozápad a západ a opírá se do nich slunce téměř celý den.
Okna nahrazuji dřevěnými eurookny, jde mi ale o to, zda mám zvolit dvojskla nebo trojskla. Od různých stavařů mám rozdílné názory - jedni preferují trojskla kvůli lepším izolačním vlastnostem, druzí tvrdí, že dvojskla do takto starého domu stačí a že je to nejlepší poměr cena/výkon. Jaký je váš názor? Dá se odhadnout, jak velký může být rozdíl ušetřeného tepla při použití dvojskel, resp. trojskel? Hrozí při použití trojskel větší potíže s vlhkostí (dům není odizolován od spodní vody a sklepy jsou vlhké)?
O dotace neusiluji.

Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
děkujeme za váš dotaz a pokusím se odpovědět.
Ohledně volby oken s dvojsklem či trojsklem bohužel nejde jednoznačně odpovědět. Vždy záleží na více okolnostech. Okna s izolačními trojskly mají samozřejmě lepší tepelněizolační vlastnosti než okno s dvojsklem (u zasklení to jsou až dvojnásobně lepší parametry, u rámu to může být cca 25%). Díky lepším tepelněizolačním vlastnostem zasklení je i povrchová teplota na vnitřku zasklení vyšší a tím pádem nedochází tolik k situacím s rosením skel. Drobnou nevýhodou trojskel oproti dvojsklům může být nižší solární propustnost zasklení, což znamená, že okna s trojskly propustí méně tepelného záření, což znamená menší solární zisky v přechodném období (jaro, podzim) samozřejmě pouze u oken orientovaných k jihu. Nicméně v dnešní době existuje mnoho typů zasklení a i u trojskel můžete zvolit zasklení s vyšší solární propustností, která se blíží parametrům dvojskel. Dalším komponentem je distanční rámeček (rámeček oddělující zasklení), kdy samozřejmostí by měl být nějaký typ tzv. teplého rámečku. Je důležité však dbát i na kvalitu samotného výrobku, okna jako výrobek mohou být velmi kvalitní, ale i poměrně nekvalitní, ať se jedná o dvoj či trojsklo. Důležitá je též správná montáž a osazení oken, včetně připojovací spáry a osazení parotěsných a paropropustných pásek.
Určitě si zkuste nechat udělat cenovou nabídku na kvalitní okna pro variantu s dvojskly i trojskly a i dle vašich finančních možností můžete posoudit a rozhodnout se. U dřevěných eurooken bych volil určitě profil minimálně IV78 a lepší. Dále bych upozornil na nutné intenzivnější větrání po výměně oken. Větrání byla totiž jediná "výhoda" původních již nevyhovujících oken, která mají již mizerné tepelněizolační vlastnosti, ale tím, že byla netěsná, tak docházelo samovolně k provětrávání místností. Kdežto když pořídíte nová těsná okna, tak najednou nedochází k žádnému přirozenému provětrávání a pokud uživatel nezačne sám pravidelně větrat, může docházet ke zvýšení vlhkosti uvnitř domu a v kombinaci nezatepleného domu v zimním období se najednou mohou začít tvořit plísně (důsledek nízké povrchové teploty konstrukcí a zvýšené vlhkosti).

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk