Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.22 / dotaz č. 138167
Dobrý den,

chtěl bych poprosit o orientační posouzení velikosti vhodné fotovoltaické elektrárny.
Rodinný dům 130m3 zastavěné plochy, přízemí a s obytným podkrovím v 1NP. 4 osoby.
Spotřeba el. energie cca 2,5MW/ročně (pouze svícení a spotřebiče), s ukládáním do baterie a 3 fázovým asymetrickým střídačem.
Pokud bych chtěl využít fotovoltaiku současně i na ohřev teplé vody ?

Jak by vypadala velikost fotovoltaiky a vhodného tepelného čerpadla, pokud bych je chtěl využít na vytápění, chlazení a ohřev TUV ?
Velikost domu viz výše, cca 25 let starý, zateplený, současná spotřeba plynu na topení a ohřev vody je cca 26-28MW/ročně (+ vaření).

Je možné dosáhnout na dotaci na tepelné čerpadlo, když by se jednalo o náhradu za kondenzační plynový kotel?

Jak velká fotovoltaika by byla vhodná, pokud bych chtěl použít elektrokotel jako záložní zdroj k vytápění pro případ výpadku dodávek plynu? ("nastřádání letní elektřiny ve virtuální baterii...")

S díky za mnoho dotazů a s pozdravem


Dobrý den,
Pro návrh vhodné FVE je důležitá potřebná spotřeba s výhledem do budoucnosti (např. elektroautomobil) dále časový diagram těchto potřeb. Orientace a lokalita střechy vůči světovým stranám a další faktory. Problém samozžejmě je ten, že v zimě, kdy by jste tuto el. Energiii potřeboval slunce moc nesvíti.
Orientační FVE odhaduji na cca 19 panelů---tzn. např. 7 KWp s adekvátními bateriemi.
Samozřejmě s predikcí výhledu na využívání virtuálních baterií, zvýšených výkupních cen vyrobené el. Energie – si myslím že by bylo lépe více např. 10 KWp.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. David Sýkora* - EKIS Ostrava Ing. Sýkora tisk