Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.22 / dotaz č. 138180
Dobrý den, aktuálně řešíme vytápění u rodičů ve starém rodinném domě. Doposavad se topí uhlím a dřevem. V současné době je obsluha kotle, vzhledem k věku obyvatelky, náročná. Řemeslník, který prováděl údržbu kotle, doporučuje možnost přejít na elektrokotel. Nicméně se v tomto případě obáváme vysokých nákladů za vytápění, oproti současnosti. Dům je starý cihlový, nezateplený a má stará okna, která už nejsou v nejlepším stavu.
Exixtuje nějaká odborná služba, která co nejvíce "objektivně" porovnala cenové rozdíly výdajů za teplo v případě pořízení elektrokotle. Případně s cenově dostupnými úpravami domu, aby nedocházelo k takovým tepelným ztrátám.

Děkuji.
Dobrý den,
Vaše obava je naprosto správná. Bohužel obdobná služba na trhu nejspíš není. Pro rychlé porovnání Vám mohu doporučit srovnávač nákladů na vytápění na stránkách TZB info:
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info

Ve Vašem případě lze využít:
1) instalaci elektrokotle - investičně nejlevnější, provozně nejdražší varianta
2) instalaci plynového kotle (pokud je dům napojen na zemní plyn)
3) instalaci tepelného čerpadla - investičně nejdražší, provozně varianta nejlevnější
4) instalaci nového kotle na tuhá paliva s automatickým podavačem paliva

Pro porovnání investičních nákladů doporučuji využít cenových nabídek realizačních firem.

Pro varianty 2), 3), a 4) lze využit dotační program NZU Podoblast podpory C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA, podmínky dotačního programu jsou zde:
https://novazelenausporam.cz/files/documents/storage/2021/09/21/1632208739_NZ%C3%9A%20RD%20-%20Z%C3%A1vazn%C3%A9%20pokyny%20pro%20%C5%BEadatele.pdf

V případě tepelného čerpadla doporučuji zvážit jeho kombinaci s instalací fotovoltaické elektrárny (FVE).

Další možností úspory provozních nákladů je celková rekonstrukce (zateplení) objektu, která by správně měla předcházet výměně zdroje tepla (nový zdroj by měl být dimenzován na novou tepelnou ztrátu objektu). I v tomto případě lze využít dotačního programu NZU. V případě Vašeho zájmu doporučuji osobní návštěvu kdy lze vše prodiskutovat.

S pozdravem,
Jan Kárník