Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.22 / dotaz č. 138187
Dobrý den, ještě bych se chtěl věnovat změnám budov do 25%. Jedná se o přístavbu rodinného domu s energeticky vztažnou plochou menší než 25% původní EZP rodinného domu dle zák. 406/2000 §2 odst. 1
a §7a odst. 1. Úředník po mne požaduje PENB s odkazem na vyhlášku 264/2020 Sb. §6 odst. 2, kde je psáno "a při jiné než větší změně dokončené budovy", tedy se tam vyhláška nezmiňuje o onych 25%... Mám doložit splnění odstavců 2a až 2d výpočtem v PENB. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

zákon 406/2000 Sb. v § 7a (1) písm. a) říká, že stavebník/vlastník budovy je povinen opatřit si průkaz energetické náročnosti při výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov. Pokud se jedná o jinou než větší změnu, povinnost zpracovat PENB není.

Větší změna dokončené budovy je definována ve stejném zákoně § 2 (1) písm. s) větší změnou dokončené budovy je změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy. Nejedná se tedy o energeticky vztažnou plochu, ale o plochu obálky budovy. Je potřeba vypočítat plochu obálky budovy nového stavu (a přístavbou) a následně vypočítat plochu nově realizovaných konstrukcí obálky budovy (konstrukce přístavby) a plochu měněných konstrukcí původní částí budovy (třeba zateplení původních stěn). Pokud je součet ploch nových a měněných konstrukcí vyšší než 25% z celku, jedná se o větší změnu a je nutný PENB. Pokud je nižší než 25%, jedná se o jinou než větší změnu, není nutný PENB.

Úředník se správně odkazuje na 264/2020 Sb. §6 odst. 2. Zde skutečně musíte pro větší i jinou než větší změnu prokázat splnění a) nebo b) nebo c) a d). Důležité je to nebo. Požadavky jsou splněny i když není splněno a) a b), ale je splněno jen c) a d), tedy všechny nové a měněné konstrukce splňují referenční hodnotu součinitele prostupu tepla (tj. doporučená hodnota dle ČSN 730540-2) a všechny nové či měněné systémy splňují referenční hodnotu dle 264/2020 Sb.

Pokud přístavba není větší změnou, pak se na ní vztahuje také odstavec 264/2020 Sb. §6 odst. 3. Zde je uvedeno, že stačí doložit splnění c) a d) kopií dokladů, které se vztahují k měněným stavebním prvkům obálky budovy nebo měněným technickým systémům. U nových a měněných konstrukcí stačí tabulka s vyhodnocením součinitele prostupu tepla. U nových a měněných systému zpravidla technický list a porovnání s referenční hodnotou. Určitě v tomto případě není nutné dělat PENB.

S pozdravem
Tomáš Kupsa




Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk