Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.22 / dotaz č. 138224
Dobrý večer,měl bych dotaz na optimalní zateplení staršího domu částečně podsklepeného. V přízemí stáří cca 80 let staré je použitá cihla 75cm a v 1 patře ( stáří cca 40 let) použita cihla 50cm.Střecha je sedlová krytina plech bez zateplení .Okna stará kastlíkové drevěné.
Jedná se o horskou oblast v Jeseníku kousek od Karlové Studánky ,nadmořská výška 640m.
Chtěl bych nejen zateplení,ale tepelné čerpadlo,zřejmě země voda (kolektor) snad i fotovoltaiku a nová okna s využitím dotace pro Moravskoslezký kraj.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
váš dotaz je příliš obsáhlý a ze základního popisu nelze bohužel konkrétně a kvalitně provést doporučení ohledně zateplení a obnovitelných zdrojů. K detailnějšímu posouzení bych vám spíše doporučil osobní návštěvu a konzultaci v některém ze středisek EKIS, jejichž seznam naleznete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS . Určitě je vhodné sebou vzít i nějaké podklady, například stávající projektovou dokumentaci nebo alespoň nějaké fotografie domu.
Pokusím se odpovědět alespoň obecně. Na zateplení domu a výměnu oken v rodinných domech je určen program Nová zelená úsporám. Je nutné splnit určité parametry, např. okna by měla být trojskla s Uw max. 0,9 W/m2.K, síla zateplení taktéž dle podmínek programu, např. u zateplení obvodových stěn v případě dílčí kategorie je nutné dosáhnout součinitelem prostupu zateplované konstrukce na hodnotu maximálně 0,21 W/m2.K. Tuto hodnotu splníte u 45 cm zdiva s cihlou plnou zateplením cca 18 cm běžným tepelným izolantem. Ideálním postupem je nejprve snížit energetickou náročnost domu komplexním zateplením a na to zvolit nový zdroj vytápění a přípravy teplé vody.

s pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk