Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.22 / dotaz č. 138379
Dobry den,

Režim aktuálně výměnu zdroje tepla v rodinném dome, uvazuji o přechod od elektrokotle k tepelném čerpadlu vzduch - voda

Dotaz: jak správně dimenzovat výkon tepelného čerpadla dle tepelné straty?

Přijde mi totiž ze firmy které nabízejí tepelná čerpadla to nějak odhaduji a nikoliv nespočítají dle aktuálních hodnot.

Objekt je patrový rodinný dům z roku 1990, plocha cca 200 m3, nezateplen, plastová okna. podkroví zateplen vatou 16 cm která je na podlaze.

Jediný dokument který mam k dispozici je PENB objektu podle vyhlášky c.78/2013 Sb. Bohužel tepelnou stratu objektu jsem nemohl v tomhle dokumentu najit.

- Našel jsem kalkulačku na internetu, která není nijak oficiální zdroj (zde https://tools.refsite.cz/Tepeln%C3%A9-ztr%C3%A1ty.html) a my vysel následující výsledek:15.3 Kw a 16.9 Kw

- Podle původního majitele objektu, tepelné straty jsou kolem 12 kw, relaxační firmy mi sdíleli ze dle spotřeby energie to odhadli na 8kw, což je oproti kalkulačky velke rozdil.


Mohl byste sdělit jak správně dimenzovat tepelné čerpadlo a spočítat tepelné straty z PENB?

S pozdravem
Ing. Hamza Elghoul
Dobrý den,
správné dimenzování tepelného výkonu tepelného čerpadla (a bivalentního zdroje) přesahuje časové možnosti této poradny, kontaktujte prosím projektanty se specializací na vytápění, dodavatele tepelných čerpadel či využijte informace např. na webu https://www.projektuj-tepelna-cerpadla.cz/cz/jak-mam-navrhnout.

Co nejpřesnější stanovení tepelné ztráty objektu je zásadní pro správný návrh výkonu tepelného čerpadla a bivalentního zdroje tzn. i pro výši investičních, ale i budoucích provozních nákladů. Orientační hodnoty používané v některých on-line kalkulačkách jsou dost nepřesné (zejména ty, které stanovují tepelnou ztrátu pouze dle stáří domu a vytápěné podlahové plochy).

V PENB zpracovaném dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. nenajdete přímo hodnotu tepelné ztráty. Tu lze někdy dohledat v protokolu výpočtu z výpočtového software, pokud jej máte k dispozici od zpracovatele PENB. Tepelnou ztrátu z hodnot uvedených v PENB lze mj. dopočítat i pomocí kalkulačky na webových stránkách, které sám zmiňujete (https://tools.refsite.cz/). V případě nejasností nás kontaktujte e-mailem.

Další kalkulačky pro výpočet tepelných ztrát najdete také na https://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty.

Přesný výpočet tepelné ztráty domu Vám provede projektant vytápění nebo energetický specialista (https://www.mpo-enex.cz/experti/).

S pozdravem, Lucie Stuchlíková
Odpovídá:  Ing. Lucie Stuchlíková* - EKIS Praha Porsenna tisk