Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.4.22 / dotaz č. 138380
Dobrý den,
mám RD starý 20 let a chci novou fasádu. Zvažuji, zda současně provést i zateplení. Dá se nějak jednoduše (byť nepřesně) odhadnout výsledný efekt?

Stavba je z materiálu Rastra, který kdysi vyráběla Prefa Pardubice. Podle reklamního letáčku, který mám schovaný, by měl být tepelný odpor obvodových zdí min. 3,0 m2 K/W
Dobrý den,
pokud máte původní stěnu U = 3,0 m2 K/W, pak je součinitel prostupu tepla U cca 0,33 W/m2.K. Když zateplíte fasádu kontaktním zateplovacím systémem s 16 cm polystyrenu (např. tato skladba https://deksoft.eu/www/bimplugin/?lang=cs&forceType=skladby&pluginapp=anonymous&dsid=16418), vyjde Vás to na cca 2000 Kč/m2 a výsledný součinitel prostupu tepla bude cca 0,14 W/m2.K. Rozdíl v U před zateplením a po zateplení tedy bude 0,19 W/m2.K.

Na 1 m2 fasády ušetříte cca 16 kWh energie na vytápění (vypočteno A*deltaU*deltaT*24*220, kde A je plocha, uvažujeme 1m2, delta U je těch 0,19, delta T je průměrný rozdíl teplot mezi interiérem a exteriérem v otopném období, uvažujeme 16 kelvinů, 24 hodin za den, cca 220 délka otopného období).

Návratnost opatření záleží na Vaší ceně energie za vytápění. Pokud máte plyn, pak je cena od cca 1,8 Kč na kWh do cca 4 Kč na kWh od dodavatele poslední instance. S cenou 1,8 Kč/kWh je návratnost zateplení 2000/(16*1,8) = cca 69 let. Pokud máte cenu 4 Kč/kWh, je návratnost cca 31 let. Podobně si to můžete vypočítat pro jinou cenu Vašeho zdroje energie.

Obecně se ale dá říci, že z čistě ekonomického hlediska se zateplení stěny se současným U=0,33 W/m2.K nevyplatí. Na druhou stranu píšete, že stejně chcete fasádu obnovovat. Stejně byste realizoval omítku, měl lešení apod. Když tyto náklady odečtete od ceny zateplovacího systému zůstane Vám cca poloviční cena. Pak už budou návratnosti dle příkladů výše cca 35, resp. 15 let a to již může být ekonomicky zajímavé. Navíc ceny energií jsou nyní turbulentní a lze očekávat, že v budoucnu budou ceny energií dále růst. To návratnost dále zkracuje. Pokud tedy zasahujete do fasády, určitě bych doporučil společně s obnovou omítku realizovat i zateplení.

S pozdravem
Tomáš Kupsa

Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk