Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.22 / dotaz č. 138429
Dobrý den
Prosím o potvrzení skladby připojení kamen.
- kamna na pevné palivo mají odtah spalin na horní ploše. Bude napojen na nerezový komín - SVISLÝ KOUŘOVOD S FUNKCÍ KOMÍNA. Výstup z kamen je průměru 120 mm. Svislý kouřovod průměru 150 mm. Pro napojení bude osazen přechodový prvek 120/150 mm. Musí být osazen hned na kamnech? Nemůže být až před napojením do nerezového kouřovodu?
Jestliže bude přechod průměrů hned nad kamny, musí a může být následující skladba ve směru odkouření: výstup z kamen prům. 120 mm - přechodový prvek 120/150 - přímá roura s kouřovou klapkou prům. 150 - přímá roura prům. 150 - výměník tepla KLASIK prům. 150 mm - přímá roura prům. 150 mm : napojení zasunutím do nerezového komínu.
Děkuji předem za váš názor.
S pozdravem.
V případě realizace svislého kouřovodu s funkcí komínu není detail redukce na kouřovodu přímo legislativně řešen v ČSN 73 4201. U lomených kouřovodů se doporučuje provést redukci dimenze z menší na větší až v rámci napojení kouřovodu do sopouchu komínu. U svislého kouřovodu lze ovšem preferovat neměnný průřez po celé délce a proto je vhodné osadit redukci na průměr komínu již na hrdlo spotřebiče, aby po délce svislého kouřovodu nedocházelo ke skokovým změnám tlakových podmínek.

V případě osazení klapky na kouřovod, by tato klapka neměla sloužit k regulaci, ale pouze k částečnému uzavření kouřovodu v době, kdy je spotřebič mimo provoz. Případná regulace musí být prováděna klapkami přívodu vzduchu na spotřebiči.

Rovněž osazení výměníku tepla na kouřovod se u moderních spotřebičů s účinností kolem 80% rozhodně nedoporučuje. Vychází se z optimalizovaného návrhu spotřebiče, který do komínu pouští spaliny o optimální teplotě pro zajištění minimálního provozního tahu. Dalším ochlazením spalin může být fatálně snížena celková funkčnost odvodu spalin, a tím i celé spalovací soustavy. Výměník tepla na kouřovodu navíc představuje poměrně výraznou tlakovou ztrátu.

Vámi popsané zapojení s klapkou a výměníkem, tedy obecně nelze doporučit.

Návrh a realizace každé spalinové cesty podléhá povinnosti ověření výpočtem dle ČSN EN 13 384. Lze tedy doporučit, zajistit si tento výpočet ještě před realizací nákupu spotřebiče a spalinové cesty. Výpočtem lze ověřit nejen primární funkčnost, ale šířeji definovat i případná rizika včetně možností jejich odstranění.

V dotazu není popis přívodu vzduchu z venkovního prostředí, což je pro funkčnost sestavy klíčový prvek.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk