Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.22 / dotaz č. 138460
Dobrý den, v případě zpracování PENB na výstavbu nové budovy - průmyslové haly. Klienti odmítají z hlediska technické proveditelnosti zateplení podlahy na zemině. Objekt poté neplní požadavky dle zákona. Jak lze u novostaveb prokazovat výjimku plynoucí ze z. č. 406/2000 Sb. § 7 (5) e) Požadavky na energetickou náročnost budovy podle odstavců 1 až 3 nemusí být splněny u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 195 MWh za rok. Lze vzít spotřeby z PENB a takový PENB doložit na stavební úřad? Děkuji.
Dobrý den,

do projektu je třeba uvést, že se jedná o průmyslový provoz se spotřebou energie do 195 MW za rok a z toho důvodu že PENB nebyl dle Zákona 406/2000 Sb., §7, odst. 5, písm. e) zpracován. V zákonu není uvedeno, že by se měly brát spotřeby z PENBu. Pokud byl/je PENB zpracován, tak by šlo použít, nicméně je pak třeba vzít do úvahy i jiné technologie, které jsou v budově předpokládány a které v PENBu nejsou zohledněny. Předpokládanou spotřebu/y v budově v projektové dokumentaci ideálně rozepsat a okomentovat jak se k nim došlo.

Zároveň bych však chtěl upozornit, že se jedná o můj názor/výklad zákona, a že výklady energ. poradců EKIS nejsou právně závazné; ustanovení zákona může vykládat pouze soud.

S pozdravem,
Pavel Adam