Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.22 / dotaz č. 138466
Dobrý den,

se ženou stavíme nový RD v okr. Břeclav – stavba povolena (před 1. 1. 2022). V PD ke stavebnímu povolení není zohledněné řízené větrání se zpětným získáváním tepla, vážně ale uvažujeme nad instalací této technologie. Rádi bychom konzultovali možnosti čerpání podpory NZÚ v oblasti B – NOVOSTAVBA – Základ, pokud bychom se pro řízené větrání rozhodli.

Jedná se úspornou, panelovou difuzně otevřenou dřevostavbu v řadové zástavbě, viz. přiložené pohledy. Stavební firma garantuje hodnotu max. 0,6 průvzdušnosti obálky budovy. Projektované je teplovodní podlahové topení kombinované s plynovým kondenzačním kotlem, který ohřívá i TUV. Doplňkovým zdrojem tepla jsou krbová kamna na dřevo. Zasklené plochy na jižní straně domu budou stíněné žaluziemi.

Pro úplnost přikládám PENB – pozor, uveden neplatný součinitel prostupu tepla konstrukce u vnějších obvodových stěn, správně 0,17 W/m2.K – a dokument Rozložení průměrných ročních kladných měrných tepelných toků v režimu vytápění, který již zohledňuje správný součinitel prostupu tepla.

Pokud v aktuálním stavu přidáme zmíněné řízené větrání s rekuperací, předpokládáme, že nesplníme parametr Primární energie z neobnovitelných zdrojů ze Závazných pokynů NZÚ. Uvažujeme správně?

Jako řešení se nabízí instalace tepelného čerpadla pro topení a ohřev TUV místo plynového KK a krbových kamen, což se nám zamlouvá i s ohledem na situaci na trhu s plynem. Můžete, prosím, potvrdit, že řešení TČ (vzduch–voda) + řízené větrání (pasivní rekuperace) bude dostačující pro čerpání podpory NZÚ v oblasti B – NOVOSTAVBA – Základ?

V případě chybějících informací mě neváhejte kontaktovat.

Děkuji mnohokrát.


S pozdravem
Dobrý den,
na základě zaslaného PENB můžeme částečně potvrdit Vaší úvahu, že doplnění vzduchotechniky s rekuperací nebude stačit na to, aby budova plnila požadavek na primární energii z neobnovitelných zdrojů.
Nicméně téměr s jistotou se domníváme, že nebude stačit ani výměna zdroje za tepelné čerpadlo vzduch-voda. Jednak by bylo potřeba splnit hodnoty součinitele prostupu tepla u všech konstrukcí 0,6xUn,20 (obvodová stěna a dveře neplní). Kromě vzduchotechniky by bylo ještě potřeba počítat s tím, že by na objekt byla osazena fotovoltaická elektrárna. Za těchto předpokladů by se dalo uvažovat, že byste dosáhli na dotaci NZU.
V případě zájmu Vám můžeme nabídnout předběžné posouzení, kde bychom na základě výpočtů byli schopni již přesněji stanovit opatření a podmínky, za jakých by bylo možné na dotaci dosáhnout.
S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk