Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.22 / dotaz č. 138508
Dobrý den, prosím o návrh komína k peletovým kamnům Hydra 12. Jedná se o frézovaný zděný komín s celkovou výškou 4,5m, který bude potřeba vyvložkovat. Předpokládám napojení nerezovým kouřovodem DN 80mm. Oslovil jsem tři kominíky a co kominík to jiný názor. Výrobce udává minimální průměr komína DN100 mm, kominíci tvrdí od 120 až po 200. tak nevím. Děkuji za radu.





Pro stanovení dimenze komínu je nutné provést normovaný výpočet podle ČSN EN 13 384-1. K tomu, aby bylo možné výpočet zpracovat, musí být známy technické parametry spotřebiče (jmenovitý výkon, účinnost, obsah CO2, hmotnostní průtok spalin, teplota spalin, průměr spalinového hrdla, požadavek na tah nebo přetlak na ventilátoru). Výrobce spotřebiče neuvádí, ve svých technických podkladech, hmotnostní průtok spalin a obsah CO2. Rovněž nejsou uvedeny hodnoty pro částečné zatížení spotřebiče. Bez těchto vstupních dat nelze normovaný výpočet provést.
Doporučujeme požadovat po výrobci spotřebiče doložení výše uvedených technických parametrů.
Výpočtem spalinových cest lze ověřit dimenzi komínového průduchu a zjistit, zda celá soustava (spotřebič, přívod vzduchu, kouřovod a komín) bude funkční. Ve výpočtu musí být splněny tři základní podmínky pro plné i částečné zatížení spotřebiče: tlaková podmínka, teplotní podmínka a rychlost proudění spotřebiče.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk