Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.22 / dotaz č. 138549
Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem a prosbou, zda nemáte nějakou metodiku k instalaci čidel vnitřního vytápění.
Bohužel v každém bytě u nás v domě, je čidlo umístěno v jiné výšce na jiné straně stěny. Tedy zda-li by byla možná získat od Vás informace ohledně instalace měřidel topení v bytě.

Předem Vám tímto děkuji za Vaši odpověď.

S pozdravem
Dobrý den a děkuji za dotaz.

Z Vašeho dotazu usuzuji, že se jedná o čidla teploty vnitřního vytápění, tj. o termostaty, které byly instalovány k regulaci vnitřních teplot v v jednotlivých bytech. Tyto termostaty byly umísťovány vždy v jedné místnosti bytu, podle které byl regulován provoz jednotlivých otopných těles v bytě.
Pro správnou funkci těchto termostatů bylo nutno, aby
a) všechny termostaty byly od stejného výrobce,
b) byly umístěny ve stejné výši nad podlahou. Rozdíly v centimetrech jsou naprosto nepodstatné. Větší vliv mají výrobní tolerance jednotlivých termostatů
c) termostaty byly instalovány na některé z vnitřních stěn. Instalace na některé z venkovních stěn je chybná.
Popsaný způsob regulace teploty v jednotlivých místnostech je nepřesný a podle současných požadavků nevyhovující. V současné době se k regulaci vnitřních teplot používají termostatické ventily umístěné na každém topném tělese. To umožňuje regulaci vnitřní teploty v každé z vytápěných místností. Regulace se pak provádí centrálně v kotelně nebo ve výměníkové stanici, kde se reguluje teplota otopné vody podle venkovní teploty a následně regulací v jednotlivých místnostech.

Ing. J. Winkler
energetický poradce