Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.5.22 / dotaz č. 138795
Dobrý den,
momentálně řeším otázku vytápění v našem RD, který plánujeme začít stavět letos na podzim. Původní představa byla taková, že hlavním zdrojem vytápění bude plynový kotel a ohřev TUV bude pomocí bojleru s TČ (např. Ambienta W od Jablotronu). Vzhledem k současné situaci se developer (který realizuje sítě) rozhodl plyn vůbec nerealizovat.

Z tohoto důvodu bych vás rád požádal o názor co se týče vytápění a ohřevu teplé vody (i s ohledem na případné využití dotací).

Aktuálně řeším následující možnosti (s ohledem na počáteční a následné investice):

a) teplovodní vytápění pomocí elektrokotle (možnost vyměnit časem za TČ) + bojler s TČ na ohřev TUV
b) elektrické vytápění pomocí el. folií / rohoží + bojler s TČ na ohřev TUV
c) teplovodní vytápění a ohřev TUV pomocí reverzního TČ vzduch/voda

Co se týče chlazení v letních měsících, tady dost spoléhám na výpomoc modulu CoolBreeze. Klimatizaci nechceme, takže pak připadá snad v úvahu jen varianta c) kde TČ může i chladit podlahu.

Rád bych ještě zmínil, že novostavba bude z jednovrstvého zdiva (tl. 500mm s/bez izolace uvnitř tvárnice) a počítáme i s krbovými kamny (případně vložkou) a rekuperací Jablotron Futura včetně modulu CoolBreeze a případně se zónovým větráním VarioBreeze. A po kolaudaci počítáme i s fotovoltaikou s přebytky do ohřevu TUV + případně baterie podle financí.

Předem děkuji za názor a rady.

Dobrý den,
chtělo by to vámi navržené varianty opravdu pro váš případ finančně a provozně porovnat, ideálně výpočty. Nicméně jako nejlepší náhradu původního kondenzačního plynového kotle vidím v realizaci teplovodních rozvodů a tepelného čerpadla, které se bude starat jak o přípravu teplé vody tak o vytápění. Následně je možné do systému připojit FVE systém.

Výhoda je především v teplovodním rozvodu, který vám do budoucna zajistí volné ruce při případné náhradě zdroje téměř za cokoliv.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk