Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.5.22 / dotaz č. 138882
Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně úspory na vytápění RD. Nyní topíme i ohříváme vodu plynovým kotlem cca 10 let starým. Dům je ze smíšeného zdiva, nezateplený, má plastová okna a částečně zateplený strop nad 2np.
Má poměrně malou otopnou plochu - cca 25 m2 a odhadovanou tep. ztrátu 15kw
Jaký otopný systém by jste navrhnul? Zároveň letos plánujeme montáž fotovoltaické elektrárny
Děkuji
Dobrý den, pokud plánujete montáž FVE, kde předpokládám, že využijete dotaci z programu NZU, tak je vhodné mít zdroj tepla a ohřev teplé vody na elektřinu. Na výměnu stávajícího plynového kotle jako hlavního zdroje tepla dotace není. Pokud máte teplovodní otopnou soustavu připadá v úvahu tepelné čerpadlo například vzduch voda, v levnější variantě elektrokotel. U tepelného čerpadla jsou vyšší pořizovací náklady ale zase je úspora v provozních nákladech, na 1 kWh odebrané energie získáte přibližně 3 kWh tepla. U elektrokotle je to zjednodušeně jedna ku jedné. Záleží taky na tom jak velká bude FVE a kolik elektrické energie potřebné na vytápění a ohřev vody dokáže pokrýt a jaký bude mít využitelný podíl vyrobené energie.
Ve vašem případě ale vidím důležitější spotřebu tepla na vytápění snížit zateplením domu. Úspora může dosahovat až 60 %, a energii, kterou nepotřebujete je ta nejlevnější. Navíc využitím dotace z programu NZU můžete dostat až polovinu nákladů zpět.
Hezký den
EKIS Uherský Brod, Švadlenák
Odpovídá:  Ing. František Švadleňák - EKIS Uherský Brod Ing. Konečný tisk