Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.5.22 / dotaz č. 139056
Dobrý den, chtěl bych se zepat, zda můžeme dosáhnout na dotaci "Nová zelená úsporám", když při rekonstrukci RD měníme okna a dveře v celkové hodnotě 200 000,-. Původní okna špaletová, vnější křídla s dvojsklem s u=1.1 z roku cca 2004, vnitřní pouze jednosklo, nová budou plastová trojskla s u=0.6 . Původní dřevěné dveře obsahující dvojsklo jsme již vyměnili za plastové s trojsklem.

S výměnou oken se nám dále spojuje i výměna venkovních rolet, místo starých plastových budeme dávat nové hliníkové.

Pokud ano, tak zda Vás můžeme požádat o pomoc při vypracování žádosti a získání potřebných dokumentů.
Dobrý den
na základě pouze těchto informací, nemůžeme bohužel posoudit, zda byste na dotaci dosáhl. Pro dosažení dotace je třeba nejen samotná informace ohledně měněného prvku, ale také se posuzuje : procento snížení průměrného prostupu tepla obálkou budovy oproti stavu před realizací, snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy a snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie do budovy tyto hodnoty musí být větší nebo rovny 10%. Proto je třeba namodelovat celou obálku budovy. Je třeba tedy znát i složení obvodových zdí, podlahy, střechy. S modelací Vám můžeme samozřejmě pomoci v rámci konzultace v našem středisku EKIS.
V případě odborného odhadu se domnívám, že samotná náhrada oken, tak jak to tu popisujete, na dotaci stačit nebude. U původních oken je poměrně dobré. Jedná se pouze o odborný odhad. V případě, že byste o dotaci žádal, můžete využít naše středisko EKIS a my Vám s podáním dotace rádi pomůžeme.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Hlaváč - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk