Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.5.22 / dotaz č. 139071
Dobrý den, https://www.bch-battery.cz/Solarni-set-Sunset-Kombi-3800-230V-AC-panely-3800Wp-menic-5000W-Gelove-akumulatory-4x220Ah-10-56kWh-Kombi-menic-MPPT-s-moznosti-napojeni-site-230VAC-nebo-agregatu-d3611.htm

Odkaz pouze pro ilustraci. Jde mi zejména o to, abych si na 1 fázi připojil minielektrárnu o výkonu jen 2 - 3,5kw, která by dodávala elektřinu, kterou bych si nejprve zpracovával sám a případné přebytky ukládal do akumulátorů (2 - 4kw). V případě, že by sluneční svit nebyl, nebo jsem zapl elektrospotřebič silnější než je výkon elektrárny, přepla by se automaticky elektřina z veřejné sítě. Vedle toho, že ušetřím zarok nějakou tísícikorunu za elektřinu, řeším i možný výpadek elektřiny a zachování chodu základních elektrospotřebičů (mrazák a lednice, popř. 800w čerpadlo ve studni.

Děkuji.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následující.
Vámi zmiňovaný set je určen pro samostatnou montáž např. pro lodě a karavany, bez možnosti dotace z programu Nová zelená úsporám (NZU). Pokud budete podobné zařízení montovat na rodinný dům, doporučuji firmu s oprávněním k montáži fotovoltaických elektráren. Dále pak možností žádat o dotaci z NZU. Výše dotace při stejném výkonu 3,8 kWp bude na panely cca 78 000 Kč + 100 000 Kč na baterie při kapacitě 10,5 kWh v případě hybridního měniče.
Záruka při dodávce od montážní firmy a další benefity. V takovém případě bude prvním krokem žádost na formuláři D22, kterou zašlete na EG.D a.s. Bude se jednat o paralelní provoz se sítí a zjednodušený režim pro připojení mikrozdroje do 10 kWp. Na gelové baterie ze setu nelze získat dotaci z NZU.

Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB