Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.5.22 / dotaz č. 139170
Dobrý den,
na odběr elektřiny mám smlouvu na dobu určitou (do 30.9.2022) u společnosti Lama energy. V posledním vyúčtování (za období 6.5.2020 - 11.5.2021) jsem měla odběr 2.837 MWh (jistič 1x16A, sazba D02D).
Před týdnem mi dodavatel volal, aby mě informoval o blízkém konci doby určité, a nabídl mi smlouvu už teď prodloužit podle aktuálního sazebníku (platný k 1.1.2022, 3899,- Kč/MWh)). Ten je oproti mé současné zafixované ceně elektřiny nevýhodný, ale operátorka mi vysvětlovala, že na podzim mohou být ceny ještě vyšší, a tedy fixace v září s podzimními vysokými cenami by mohla být pro mě ve srovnání s nyní nabízenou cenou ještě nevýhodnější.
Situaci jsem konzultovala se společností EON, ale ta mi nabídla při přechodu k nim cenu ještě vyšší než Lama energy.
Chci se tedy zeptat, zda dělám dobře, že chci u Lama energy zůstat, a pak bych potřebovala poradit, zda podepsat dodatek smlouvy teď s nyní aktuálně nabízenou cenou 3899,- Kč/MWh nebo počkat na konec doby určité a nechat smlouvu prodloužit podle ceníku platného na podzim.
Děkuji za radu.
Dobrý den,
v současné situaci se velmi obtížně doporučuje. Nikdo nemůže vědět, co se do budoucna stane. Další nárůst cen energie je možný, ale také to může být naopak. Doporučuji si porovnat nabídky jednolitých dodavatelů. Kromě ceny, bych se také zaměřil na dlouhodobou stabilitu dodavatele.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Elektřina
tisk