Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.5.22 / dotaz č. 139238
Děkuji za odpověď.

Prosím Vás, šlo mi jen o to zda musíme stihnout výměny kotlů do 1.9.2022, nebo jestli se nás týká odložení o 2 roky a máme na to více času.

S výměnou už jsme začali dávno, ale je to hodně složité, jelikož 3/4 nájemníků nemá dostatečné finance, aby zvládli např. přechod z kotle uhlí na elektrický kotel, tudíž se každá taková výměna výrazně prodlužuje.
Dobrý den,
Děkujeme za otázku.
Dle zjištěných informací:
V reakci na stále probíhající válku na Ukrajině a historický růst inflace a cen energií Ministerstvo životního prostředí navrhlo posunout termín zákazu provozu starých neekologických kotlů o 2 roky.
Vláda 7. dubna 2022 podpořila návrh ministerstva životního prostředí na dvouleté odložení zákazu používání kotlů 1. a 2. emisní třídy a kotlů bez označení emisní třídy.

Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové zbývá více než 150 tisíc domácností, které tyto zastaralé kotle zatím nevyměnily. Kvůli rostoucím cenám, drahým energiím a snaze zmenšit závislost ČR na ruském plynu jim chce stát dát na výměnu kotle více času.

,,Chceme ulehčit domácnostem, aktuálně zatíženým komplikacemi spojenými s pandemií covidu, inflací, růstem cen energií a úvahami o odklonu od plynu. Vláda proto schválila návrh Ministerstva životního prostředí na posun termínu zákazu provozu starých neekologických kotlů o dva roky, platil by tedy od 1. 9. 2024," říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).


Předlohu nyní schválila horní komora(senát)hlasy 42 z 50 přítomných senátorů, proti byl jeden. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy
Téma:  Vytápění
tisk