Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.5.22 / dotaz č. 139241
Dobrý den,

chtěl bych poprosit o názor. Bydlím v řadovém domku, kde řada vede severojižním směrem, tj.střecha je orientovaná na východ a západ. Dům je nyní vytápěn plynovým kotlem Protherm Panther 12 KTO s 95 litrovým nepřímoohřívaným zásobníkem. Dům i kotel je z roku 2006, vytápění je přes radiátory s navrženým teplotním spádem 75/55 stupňů. Teplotu topné vody řídí ekvitermní čidlo, roční spotřeba plynu je cca 11,5 MWh už několik let po sobě. Spotřeba plynu na vaření bude zcela zanedbatelná. Spotřeba plynu na ohřev vody je vidět v létě (dělám pravidelné měsíčí odečty plynoměru) - cca 28 m3 za měsíc.

Kotel funguje, ale dá se říct, že bude pomalu na konci životnosti (ale zásadní problém snad nemá). Z mého pohledu je největší riziko bojler - že prorezne nádoba a bude třeba jej vyměnit. A já váhám, jestli vyměnit jen bojler a s kotlem zatím počkat, jak se bude situace s plynem vyvíjet, nebo zda vyměnit rovnou i kotel. Před ruskou invazí jsem byl rozhodnut vyměnit celý komplet za kondenzační kotel, ale teď bych vyčkal, než bude situace okolo plynu jasnější. Na druhou bojler může sice ještě několik let vydržet, ale taky může zítra proreznout, takže potřebuji být připraven na rychlé řešení.

Soused, který má velmi podobný dům, měl pozvaného pracovníka na tepelné čerpadlo - dostal nabídku na cca 300.000 Kč - to se mi zdá hrozně moc. Nakonec se rozhodl instalovat klimatizace s vytápěním za cca 120.000 Kč, ale to neřeší koupelny nebo ohřev vody, na což by asi ponechal stávající plynový kotel. Mně se ale takové řešení moc nelíbí.

Je otázka, jaké jsou tepelné ztráty domu. Dům stavěl developer, mám dokumentaci pro stavební povolení, kde se píše, že tepelná ztráta domů v řadovce je 6-9 kW, přičemž 6 kW bude pro ty vnitřní domy (tedy i můj), 9 kW pro krajové (mají i větší plochu). Když jsem si hledat tepelné výkony instalovaných radiátorů, vyšlo mi tuším celkem 6,3 kW, takže počítám s TZ kolem 6-7 kW.

Asi by bylo možné si tepelnou ztrátu nechat odborně spočítat, ale nejsme si jist, jestli by nešlo vyhozené peníze. A to ne proto, že bych to nepovažoval za užitečné, ale že i ten výpočet odborníkem bude nějaký odhad na základě popisu stavby stěn apod. Ale v jakém stavu je izolace pod střechou, Pánbůh ví. V létě bývá pod střechou hic, tak se ta vata v průběhu času asi rozpadá a myslím si, že výpočet tepelné ztráty by tak byl založen na nějaké fikci. Ideální by bylo, kdyby to bylo možné třeba nějakou termokamerou změřit - tam bych věřil, že to má smysl.

Chci poprosit o názor, co byste dělali na mém místě, kdyby nyní prorezl bojler. Měl bych vyměnit kotel i bojler (což obnáší i vícepráce jako čištění topení, úpravu napojení kotle na stávající rozvody apod.) (nabídnuto za cca 100.000 Kč včetně kotle a bojleru), nebo zatím vyměnit jen bojler a s kotlem počkat, jak se bude situace vyvíjet? Hrozí, že investice do bojleru možná za rok či dva propadne, ale na první pohled se mi to nyní zdá jako nejrozumnější řešení.

Velmi děkuji a zdravím.
Dobrý den

v dnešní složité době je tato otázka samozřejmě těžší. Jak správně píšete před Ruskou invazí bych jednoznačně doporučil výměnu celého kompletu za kondenzační plynový kotel. Tak, jak vaši situaci popisujete, je toto řešení technicky a zatím ekonomicky nejlogičtější. Dnes se však neustále množí dotazy, jestli a jak rychle nahradit plyn. Osobně nevěřím, že na tuto otázku dnes může někdo odpovědět zcela přesně. Proto z technického hlediska bych doporučil výměnu celé ho komletu, za plynový kondenzační kotel, protože věřím, že situace s plynem se za čas uklidní. Vaše řešení výměny pouze bojleru, a vyčkat samozřejmě není také špatně. Také varianta přechodu na tepelné čerpadlo není špatnou cestou. Z hlediska bezpečnosti je tato varianta vhodná k zamyšlení, ale i bez podrobných čísel si dovolím odhadnout, že návratnosti investice nebude moc dobrá. Bohužel nemůžete žádat ani o dotace z NZU na nový zdroj, jelikož máte plynový kotel. Zajímavou alternativou v dnešní době jsou také peletkové kotle. Ty sebou však přináší problém se skladováním.



Odpovídá:  Ing. Ondřej Hlaváč - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Vytápění
tisk