Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.5.22 / dotaz č. 139260
Dobrý den.
Prosím je dotace na fotovoltaika pro domácnost vázaná na kolaudaci domu-prideleni c.popisneho? A za jak dlouho po kolaudaci se může žádat? Je pravda že až za 2 roky? A je pravda, že se v blízké době mají podmínky pro poskytnutí dotace měnit?
Dobrý den,

posílám přímo výtah ze závazných pokynů pro žadatele. V případě instalace FVE jsou podporována pouze opatření realizovaná ve stávajících dokončených rodinných domech a dále nejsou podporována opatření, která byla uvedena a započítána v průkazu energetické náročnosti budovy pro stavební řízení nebo opatření, která byla realizována a uhrazena (i částečně formou záloh) dříve než za 2 roky po řádném dokončení rodinného domu, za které je považováno datum dokončení stavby uvedené v katastru nemovitostí.

Takže je to tak jak říkáte. Co se týče změny podmínek - aktuální výzva běží od 21.9.2021 a má fungovat až do roku 2025. Poslední změna proběhla 1.4.2022, kdy byly z dotačního titulu vyřazeny výměny plynových kotlů. Jinak, ale nemáme aktuálně informaci o dalších plánovaných změnách.

S pozdravem

EKIS Jihlava