Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.5.22 / dotaz č. 139263
Dobrý den, v r.2019 jsem na střechu instaloval fotovoltaiku a v r.2020 ještě rozšířil na 12 panelů. El.energii v jedné fázi spotřebuji v domácnosti, část přebytku jde do baterií a tím pro spotřebu přes noc. Nicméně cca 1,5MWh ročně pouštím do sítě, což mám povoleno od distribuční sítě už pro instalaci fotovoltaiky. Do energ.krize ode mne poskytovatel přebytečnou energii odkupoval. Po DPI režimu jsem u nového poskytovatele se smlouvou o odběru, ale nikdo nemá zájem energii odkupovat a když, tak ze velmi nevýhodných podmínek. To znamená, že přebytky nechávám přetíkat do sítě zdarma. Mám dvě otázky. 1. je to vůbec možné, není to protiprávní, neporušuji tím něco? 2. Jestliže nejsou příjmy z prodané energie, nejsem vlastně prodejcem a tudíž nemusím podávat daňové přiznání a ani platit jiné poplatky?
Děkuji
Děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:
Z Vašeho dotazu není patrné o jaký způsob připojení FV se jedná. Pro připojení FVE v podstatě existují dva možné způsoby. Standartní režim připojení, který umožňuje zpeněžit přetoky vyrobené el. energie do sítě, nebo zjednodušený režim připojení tzv. mikrozdrojů, který prodej neumožňuje.
V případě mikrozdroje budete el. vyrábět pouze pro vlastní potřebu a el nebude dodávána do sítě (případná neoprávněná dodávka do distribuční sítě může být penalizována v souladu s platným "Cenovým rozhodnutím ERÚ". Pozor též na výši povoleného výkonu FVE, při překročení můžete být též penalizován. Max. proud pro 1 připojení je 16A. Pro realizaci přetoků si musíte najít obchodníka s el. energií. Standardně platí, že pro mikrozdroje do 10kVP nepotřebuje licenci ERU.
Vaší případnou daňovou povinnost doporučuji probrat se správcem daně.