Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.5.22 / dotaz č. 139325
Dobrý den,

jaká je prosím min výška komínu o průměru 200mm pro kotel Atmos GC25S z komínu schiedel stabil.


Děkuji

J.S.
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý komín s keramickou vložkou (tepelný odpor komínové konstrukce dle výrobce 0,4 m2.K/W) založený na podlaze. Přívod vzduchu je řešen z venkovního prostředí trubkou DN 150 mm. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 200 mm, do kterého by měl být připojen kotel na dřevo ATMOS DC25S o výkonu 27 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 199°C, hmotnostní průtok spalin 15 g/s a požadavek na tah 23 Pa (hodnoty dle technického listu výrobce spotřebiče). Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 6,3 m.
Při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 200, při účinné výšce 6,3 m není splněna tlaková podmínka.
Z dotazu není jasné, zda je spotřebič napojen přímo na externí přívod vzduchu nebo, zda je vzduch z venkovního prostření přiveden jen do místnosti. Pokud by byl spotřebič napojen na přívod vzduchu přes vzduchové hrdlo spotřebiče, pak tlaková podmínka nevychází o 4,6 Pa. Pokud je vzduch pouze přiveden do místnosti, pak tlaková podmínka nevychází o 5,9 Pa. Teplotní podmínka je splněna s rezervou 22,6°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,6 m/s.
V případě, že by byl kotel využíván i mimo topnou sezonu, např. z nutnosti ohřevu vody, pak by se tlaková podmínka ještě zhoršila.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk