Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.5.22 / dotaz č. 139332
Dobrý den, jak mám řešit situaci se sousedem, který provozuje krbové vytápění a neustále je v našem domě štiplaví kouř? Protože jeho komín končí v úrovni oken 1. patra našeho domu. Při jeho topení máme plný dům kouře, od komínu je poškozena i fasáda našeho domu. Komín nesplňuje výšku vůči zástavě okolních domů. Stavební úřad posoudil, že je vše v pořádku. Jak máme dále postupovat?
V principu jsou čtyři základní možnosti nápravy situace:

1. se sousedem se dohodnout na nápravě situace. Pokud je to možné, jedná se o nejefektivnější řešení.

2. odvolat se proti konání místního stavebního úřadu k vyšší instanci. Stavební úřad je ze zákona vykonavatelem státního stavebního dozoru a Vámi popsaná situace by měla být tímto úřadem řešena s plnou vážností. Mělo by být vypsáno místní šetření za Vaší účasti a k posouzení situace by měl být přizván nezávislý odborník. Výsledkem by měla být transparentně technicky zdůvodněná zpráva o výsledku šetřením včetně případných opatření (např. okamžitého zákazu používání). Odvolání musí být podáno nadřízenému stavebnímu úřadu písemnou formou včetně žádosti o vyrozumění o výsledku. Tímto postupem se lze teoreticky odvolávat v několika opakovaných úrovních, protože součástí každého rozhodnutí je právo na odvolání. Do uvedeného procesu (pokud jste fyzická osoba) lze zapojit i úřad ombudsmana.

3. soud. Soudní cestou se lze domáhat úpravy sousedova komínu v rámci občanského práva. To ovšem znamená zpracování podkladů s využitím služeb odborníků (právník, znalec), což představuje nezanedbatelné finanční náklady. „Výhodou" vyhraného soudního sporu je ovšem možnost uplatnění dalších náhrad souvisejících s omezenou možností užívání stavby.

4. ohlášení hasičům nebo policii. Pokud situaci v konkrétním okamžiku vyhodnotíte jako „přímé ohrožení zdraví nebo života", tedy například Vám koncentrace spalin v interiéru ztěžuje dýchání, můžete volat Hasičský záchranný sbor, který má za povinnost okamžitě přijet a zdroj ohrožení odstranit a zajistit.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk