Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.5.22 / dotaz č. 139351
Dobrý den,
chystám se na zatepleni domu z 30. let.
Pálená cihla 50 cm.
Jaký materiál je nejlepší nafoukat do trámových stropů abych využil každé místo?
Výška prostoru je 15 cm. Jak nejlépe zateplit snížení stropu?
Ještě jak nejlépe zateplit ostění?

Děkuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Trámový strop se patrně nachází pod nevytápěnou půdou. Výška trámů 15 cm vymezuje prostor pro tepelnou izolaci a to je poněkud málo.
Pokud si jako první kritérium zvolíme tepelně izolační vlastnosti: Normativní požadavky jsou udávány závaznou normou ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Ta stanovuje pro strop pod nevytápěnou půdou minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
V daném případě je vhodné splnit hodnotu doporučenou. Tomu odpovídá tloušťka tepelné izolace s tepelnou vodivostí λ 0,039 až 0,042 W/m.K (běžná minerální vata nebo například foukaná izolace z buničiny) 20 cm. Ale za předpokladu, že je položena souvisle, nepřerušená nějakými trámy, rošty a podobně.
Započítáme-li vliv nosných trámů stropu, potřebujeme především dosáhnout toho, aby tepelná izolace běžela souvisle nad nebo pod trámy v dostatečné tloušťce. V případě výplně izolací pouze mezi trámy nedosáhnete doporučené tepelné izolace a patrně ani té požadované.
Druhé kritérium je kondenzace v konstrukci. Té zabráníme použitím vhodné parozábrany. V případě izolace z minerální vaty – foukané vlákno nebo buničina je výplň difúzně otevřená. Ale neuvádíte nic o podlaze půdy. Tam může být nějaká parotěsná vrstva – například beton.
V tom případě je vhodnější tepelnou izolaci vložit až nad beton podlahy. Možností je minerální vata - příklad skladby tedy je - na podlahu půdy vytvořit křížový rošt z fošen (3/12 až 16) - 2 x12 až 16 cm na výšku. Křížový rošt omezí vliv tepelných mostů jen na styčné body. Materiál roštu impregnovat. Do roštu vložit izolaci ve dvou vrstvách. Pochozí plocha z prken na sraz, ale s mezerami cca 0,5 cm mezi nimi.
Úplně stejně lze postupovat v případě, že místo vaty bude nafoukána buničina. Lze kombinovat i nafoukání buničiny do stropu a další vrstvu nad strop. Ale zde bych doporučil kontrolní výpočet na kondenzaci, aby se vyloučila rizika.
Lze použít i jinou technologii, např. systém s EPS trámky a jiné. Vždy zvážit podle skladby potřebu parozábrany a krycí nebo pochozí vrstvu řešit v případě potřeby s odvětráním.
V případě snížení stropu bude tepelná izolace pod ním. Zde je potřeba parozábranu zcela určitě vložit do podhledu a to především tehdy, pokud bude i dutina stropu zafoukána. Skladba tedy odspodu například: sádrokarton, instalační mezera, parozábrana o vysokém difúzním odporu, podklad parozábrany např. OSB svěšeno pod strop – mezera vyplněná izolací (foukanou nebo vatou) – stávající strop s výplní foukaného minerálního vlákna nebo buničiny. V každém případě se soustředit na těsné provedení parozábrany, přelepení spojů a návazností na stěny.
Ostění okem nejlépe standardně zateplit izolací EPS nebo XPS a přestěrkovat. Tloušťka by měla být 4 cm, ale jde o to, co umožní šířka rámu okna.
Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk