Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.22 / dotaz č. 139398
Dobrý den, provozuji na RD FVE mikrozdroj se zjednodušeným připojením o výkonu 5,4 kW. Distributor EGD mi ovšem zamítl možnost přetoků a jejich výkupu, povolil pouze minimální odchylku. Nyní rozesílá upozornění, že nebude tolerovat vůbec ŽÁDNÉ přetoky, ani ty minimální. FVE instalační firma tvrdí, že to není technicky možné zajistit. Existují nějaké způsoby, jak argumentovat proti zákazu EGD povolit přetoky a výkup?
Dobrý den,

existují 2 druhy připojení k distribuční soustavě, a to Zjednodušený režim pro připojení mikrozdrojů a Standardní režim připojení (smlouvou o připojení).

V rámci Zjednodušeného režimu je jedna z podmínek připojení mikrozdroje, dle vyhlášky č. 16/2016 Sb., §16, odst. 2, písm. b), následující:
"technické řešení mikrozdroje, které zamezuje dodávce elektřiny do distribuční soustavy v místě připojení, s výjimkou krátkodobých přetoků elektřiny do distribuční soustavy, které slouží pro reakci omezujícího zařízení, ale které nezvýší hodnotu napětí v místě připojení,"

Tj. dle vyhlášky jsou krátkobé přetoky umožněny, avšak ve vyhlášce není definováno jak dlouhé či velké přetoky je považovat za krátkodobé.

S pozdravem,
Pavel Adam
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Pavel Adam - EKIS Brno, OPTIMALIZACE BUDOV tisk