Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.22 / dotaz č. 139402
Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem tykajícím se výroby el.energie pomocí domovní vodní elektrárny.

Náš pozemek sousedí s řekou Chrudimkou (průměrný průtok cca. 1 m3/s, hloubka u pozemku cca.1m). Samozřejmě průtok závisí na ročním období.
Měl bych dotaz, zda lze vodní tok k výrobě energie pro ostrovní domovní provoz využít? Domácí vodní elektrárna je do 35 kW, nicméně jsem nikde nenašel, jak postupovat, pokud bych chtěl něco takového instalovat.
Denní spotřebu máme cca.38 kW, alespoň část spotřebované energie (např. 10 kW) bych rád vyrobil pomocí průtokové DVE.
Technologicky bych využil vodní turbínu (pravděpodobně Protur) v kombinaci s baterkami, střídačem atd. Nebo jiný typ na turbínu?
Nevím, jak je to z hlediska legislativy - zda se musí vyjadřovat vodoprávní úřad atd., správce povodí určitě.

Poradili by jste mi prosím, s tímto dotazem?

Děkuji


Dobrý den,
pro úvodní seznámení s problematikou malých vodních elektráren velikosti mini nebo mikro si dovoluji Vám nabídnout podrobné prohlédnutí např. webových stránek mve.energetika.cz
Zadání Vašeho dotazu bohužel není úplné pro podrobnější vyjádření a nejsem si zcela jist, zda některé jednotky uvedené jako kW by neměly být správně kWh.
Nicméně samotný průtok pro výpočet energetického potenciálu vodního toku nestačí, je důležité znát ještě spád využitelný pro instalaci turbíny. Pokud tam ten spád není, je třeba v první řadě prověřit možnost jeho vytvoření.
Kdyby byl pro průtok 1m3/s k dispozici spád 1 m, celkový energetický potenciál protékající vody by byl 9,81 kW. Neexistující spád by bylo nutno vytvořit vodním dílem - přehrazením a zvednutím hladiny (např. při sklonu koryta 1% do vzdálenosti 100 m).
Vzhledem k nemožnosti využít 100% potenciálu a účinnosti zařízení nelze reálně předpokládat větší výkon než cca 3 kW. V případě, že i tento výkon by pro Vás byl zajímavý, doporučuji Vám obrátit se na specializovanou projekční kancelář.
Protože se současně zmiňujete o využití vodní turbíny „pravděpodobně Protur v kombinaci s baterkami, střídačem atd.“, je pravděpodobné že se pohybujete v předpokládaných výkonech pouze desítek nebo stovek wattů. Nicméně i tato turbina nutně potřebuje ke svému provozu alespoň minimální spád a na možnosti jeho realizace závisí eventuální využití.
V případě, že bude taková instalace předmětem Vašeho zájmu, užitečné informace potřebné k realizaci najdete např. v článku:
Domácí vodní elektrárna v praxi - Dumazahrada.cz
S pozdravem,
Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský - EKIS Vysoké Mýto Czechia-Moravia
Téma:  Energie vody
tisk