Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.22 / dotaz č. 139500
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, firma, která provedla rekonstrukci spalinové cesty frézováním a vložením flexibilní nerezové komínové vložky, mně tvrdí, že Dodací list, ve kterém je uveden pouze soupis materiálu bez přesného označení o jaký materiál se jedná, dopravné a 1 ks montáž, který podepsal montážník a já, je převzetí díla dle požadavku § 2604 a násl. občanského zákoníku. Děkuji za odpověď.

Pro info emailová korespondence s firmou XXX, která provedla rekonstrukci:
Dobrý den paní , měl bych pár dotazů k vaší odpovědi:
- nevím co myslíte tím, že nic nepotřebuji, že vše potřebné mám, když kromě faktur jsme mně nic nedodali,
- trochu si pletete, co je projektová dokumentace, kterou mně máte dodat, v žádném případě se nejedná o dokumentaci, kterou bych měl zajistit já a vám předat (proč bych to měl dělat, když ji mohu sám dát reviznímu technikovi) - jedná se právě o ten váš návrh řešení se zaměřením a opravený dle skutečnosti,
- jak dle vás probíhá převzetí díla?
Závěrem:
pošlete mi všechny potřebné dokumenty pro revizního technika - viz obsah Revizní zprávy a Technického protokolu (bylo vám zasláno).
P.S. Identifikační štítek zatím nedorazil!

Odpověď firmy:
Dobrý den pane,

Zřejmě jsem to nepsala dostatečně srozumitelně, ale uvedla jsem že my vše potřebné pro provedení revize máme, pokud ji budete objednávat u nás, ne že vy máte.

Kolegyně vám již dnes e-mailem zaslala potřebné dokumenty. Štítek vám minulý týden neposlala, měla dovolenou. Posílám vám jeho sken, je ale špatně čitelný. Štítek dnes odesíláme poštou na vaši adresu.

Co se týče projektové dokumentace, nevím úplně přesně o co se vám jedná, vysvětlete mi to prosím. Žádný projekt jste si od nás neobjednal, žádnou cenovou nabídku jsme vám na tuto službu nedělali, ani jsme takovou službu neprováděli, ani takovou povinnost nemáme. Dle informace od našeho revizního technika, pro provedení revize spalinové cesty, nic takového ani nepotřebujete. Pracovní skicu, kterou si značí technik při zaměření realizace, zákazníkům neposkytujeme, slouží výhradně k naší interní potřebě.
Dílo jste převzal v den jeho dokončení, což jste potvrdil podpisem dodacího listu provedeného díla. Je to standartní postup u všech zákazníků. Žádné speciální zkoušky nejsou vyžadovány.
V rámci této poradny nemůžeme poskytovat právní rady, pouze rady technického charakteru.
Převzetí dokončeného díla nebo jeho části může být obecně velice zjednodušeno, takže v praxi se u menších zakázek realizovaných na základě ústní objednávky běžně používají velice jednoduché předávací formuláře. Nicméně i z takového formuláře, který může obsahovat třeba jen jednu větu, musí být zřejmé že akt předání a převzetí díla fakticky proběhl.
Pokud jste přesvědčen, že předání díla nebylo provedeno, nebo bylo provedeno zavádějícím nebo nátlakovým způsobem, budete muset pravděpodobně celou věc řešit soudní cestou.

Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk