Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.22 / dotaz č. 139510
Dobrý den, lze z roční spotřeby el. energie odvodit tepelnou ztrátu domu pro navržení odpovídajícího tepelného čerpadla ?
Konkrétně: Roční spotřeba el. energie: 14 500 kW, z toho topení (elektrokotel) 11 000 kW, ostatní spotřeba (TUV, vaření, svícení …) 3 500 kW.
Děkuji!

Vámi popsaný způsob nelze považovat za možnost jak transparentně a legislativně správně stanovit tepelnou ztrátu objektu. Při stanovování tepelné ztráty by se mělo v principu vycházet z podkladů, které nepodléhají vnějším vlivům a nejsou závislé na typu zdroje ani způsobu obsluhy. Za takové údaje lze považovat především tepelné odpory jednotlivých konstrukcí a lokální tepelné ztráty (především netěsnostmi a tepelnými mosty).
Je pravdou, že systém náhrady energetických zdrojů na základě srovnání výkonů se někdy používá, ale výsledky nelze považovat za určující, a to ani z hlediska legislativy ani z hlediska provozní optimalizace.
Zejména v případě tepelného čerpadla, kdy se obvykle výrazně mění teplota výstupní vody a průběžná účinnost, by mělo být pravidlem zpracování komplexního posouzení objektu nejen z hlediska potřeby energie dle jednotlivých energo nositelů, ale i z hlediska optimalizace se stávající topnou soustavou. Takové posouzení může, mimo jiné, odhalit úniky energie, které po vyřešení mohou potřebu energie výrazně snížit.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS tisk