Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.6.22 / dotaz č. 139511
Dobrý den.
Bydlím v bytovém domě v Jihlavě, kde je 24 bytů a teplo a teplou vodu zajišťuje plynová kotelna umístěná ve slepě domu. Má smysl uvažovat o tepelném čerpadle a byl by realizovatelný vrt u domu? Pozemek okolo je v majetku města.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Váš záměr je jistě vhodné prověřit, bohužel neznám bližší podrobnosti k situaci na místě. Podle informací z útvaru městského architekta Jihlavě by se zřejmě jednalo o první takovýto projekt. Dá se však očekávat, že podobné projekty budou rychle přibývat a na základě mého dotazu na stavebním úřadě u nich očekávám spíše vstřícný přístup úředníků.
Pokud je dům dostatečně zateplen (prvotním vodítkem zde může být zatřídění obálky budovy do kat. A dle průkazu en. náročnosti budovy) a pokud není možné dům napojit na centrální zásobování teplem, nechte si nejdříve zpracovat studii návratnosti (tzn. výpočet tepelných ztrát, návrh tepelného čerpadla, odhad nákladů na realizaci, vyčíslení nákladů na provoz, ekonomické hodnocení). Studii může zpracovat projektant vytápění, případně potenciální dodavatel zařízení. V případě kladného hodnocení si necháte zpracovat hydrogeologický posudek a projekt, k němuž budete muset získat příslušná povolení a souhlasná stanoviska účastníků stavebního řízení (mj. majetková komise a rada města Jihlavy, útvar městského architekta, odbor životního prostředí, pravděpodobně budete potřebovat také stanovisko báňského úřadu). Souhlas města bude zřejmě podmíněn zřízením věcného břemene k pozemku.
U tepelného čerpadla, zajišťujícího vytápění komplexně zatepleného domu, předpokládám návratnost investice kratší, než je doba životnosti zařízení.

S pozdravem,
Miroslav Misař