Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.6.22 / dotaz č. 139684
Dobrý den, rád bych požádal touto cestou o konzultaci v této dynamické době Q2/2022. Jedná se o rodinný dům (stáří 8 let), plně zateplený bungalov, trvalé bydlení 4 osob. Roční spotřeba plynu (TUV + podlahové vodní vytápění) je 14,4 MWh. Spotřeba elektřiny 4,1 MWh (vaření, ostatní běžné domácí spotřebiče). Vzhledem k progresivnímu vývoji na trhu s plynem i elektřinou bych chtěl do další sezóny nějak inovovat způsob vytápění (jakožto největšího spotřebiče). Po zvažování mezi FVE a TČ jsem se rozhodl pro TČ, které bude připravovat TUV a zajišťovat topení = zbavení se nutnosti plynové přípojky (k mému úžasu není tato varianta podpořena v NZÚ) s vypočtenou spotřebou elektřiny cca 3,5MWh/rok.
Stále však zvažuji, zda by nebylo výhodnější instalovat FVE a pokrýt tak částečně spotřebu domu (zcela jistě není možné se dostat na 100%), případně s nějakou kombinací dohřevu TUV přebytkem FVE.
FVE společně s TČ vidím jako ideální řešení, ale takto vysokou investici si nemohu dovolit.

Děkuji za váš pohled na věc. Pěkný den.
Dobrý den,
děkujeme za váš dotaz a pokusím se odpovědět na vaše dotazy.
Možnost přechodu z plynového vytápění na jiný zdroj nyní řeší spousta domácností. Jaká bude nadále situace a vývoj ohledně cen energií bohužel nelze příliš predikovat, jak píšete, nacházíme se ve velmi dynamické době v tomto smyslu.
Bohužel v současné době není žádný dotační titul dotující přechod z plynu na jiný zdroj vytápění. Nicméně doporučuji sledovat vývoj situace a určitá možnost zadotování zde výhledově je. Aktuálně je dotován pouze přechod z kotlů na tuhá paliva (dřevo, uhlí) 1. a 2. emisní třídy, případně lokálních topidel.
Pokud máte plně zateplený rodinný dům s nízkoteplotním podlahovým topením, tak celkem vhodnou variantou by byl přechod na tepelné čerpadlo. Zachováte si tak automatický režim vytápění a zároveň má TČ v případě nízkoteplotního vytápění vyšší topný faktor. Cenové srovnání provozních nákladů při vytápění plynem oproti TČ je nyní hodně problematické, nejen cena plynu, ale i cena elektrické energie letí vzhůru, nicméně někdo má stále zafixované ceny a rozdíly v celkových cenách za kWh mohou být obrovské. Odhadem lze uvažovat, že kompletním přechodem na TČ snížíte celkové finanční náklady na vytápění a ohřev teplé vody o cca jednu třetinu, což může aktuálně být úspora cca 10 tisíc Kč/rok.
Dle mého názoru je nyní vhodnější investice do TČ než do FV systému. Pořízením TČ získáváte relativně levnější provoz jak pro vytápění, tak pro ohřev teplé vody. U FV systému záleží jak bude systém navržen, zda bude včetně baterií. Pak cena FV systému roste a pro vytápění s FV systémem počítat příliš nemůžeme, maximálně v přechodném období jako určitou formu přitápění. Celková využitelnost FV systému s bateriemi se bude reálně pohybovat okolo 50-60%. Pro správnou volbu a návrh FV systému je nutno znát více údajů o domě, celkových spotřebách, celkovém systému vytápění a přípravy teplé vody a finančních možnostech. Na FV systém lze aktuálně čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám. Výše dotace se odvíjí od typu systému a jeho rozsahu (počet panelů a bateriového úložiště) se zastropovanou maximální výší dotace 200 tis. Kč na rodinný dům.
Při stavebních úpravách domu a případně změně vytápění a přípravy teplé vody určitě ale doporučuji s FV uvažovat a provést si přípravu.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk