Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.6.22 / dotaz č. 139753
Dobrý den,
rodiče mají rodinný dům, který není zateplený,mají akorát vyměněná okna,topí na plyn-radiátory. Roční spotřeba je cca 35kWh u plynu. Nyní platí zálohy za plyn cca 10000kč a u elektriky 2600kč měsíčně. Chtěla bych se zeptat,zda je vhodné vyměnit plynový kotel za tepelné čerpadlo? Víme,že dotaci nedostanou.
Při kalkulaci ceny tč byly vypočtený tepelné ztráty cca 14kw.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
v rámci předběžného vyhodnocení vhodného zdroje tepla a případné výměny by bylo rovněž vhodné znát, na jak dlouho máte fixovány stávající náklady na kW plynu a jaká je cena za kW plynu a rovněž, jakou cenu za kW elektřiny a s jakou fixací nyní máte.
Ze zaslaného se domníváme, že cena za kW plynu je dle nastavených záloh cca 3,42 Kč/kW plynu.
Jakou roční spotřebu elektrické energie bude mít na vytápění tepelné čerpadlo, záleží především na kvalitě tepelného čerpadla a lokalitě. Z popsaného se domnívám, že by spotřeba běžného tepelného čerpadla mohla být okolo 10 000 - 12 000 kW/rok. Při běžné ceně kW elektrické energie (6 Kč) pak roční náklady na vytápění okolo 60 - 70 tis. Kč.
Zmíněná kalkulace je velmi obecná a opravdu by záležela na Vašich konkrétních vstupech.
Obecně z jiných případů, při ceně kW elektrické energie okolo 6 Kč a možnosti vytápět i ohřívat teplou vodu pomocí tepelného čerpadla, by při zmíněných cenách za kW plynu bylo výhodné přejít na tepelné čerpadlo.
Po přesnější posouzení by bylo vhodné provést konkrétní výpočty. Zároveň, pokud by bylo možné snížit energetickou náročnost objet (např. zateplením), bylo by vhodné nad tím také uvažovat. Ztráta domu 14 kW je z dlouhodobého hlediska cen energií neperspektivní.
Odpovídá:  Ing. Jan Škoda - EKIS Praha Consultora
Téma:  Vytápění
tisk