Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.6.22 / dotaz č. 139777
Dobrý den, prosím o informaci jak by bylo možné z energetického pohledu nejlépe provést úpravu týkající se luxfer. Jedná se o vstupní schodiště, kde byly luxfery použity pro prosvětlení. Luxfery jsou jsou použity po obou stranách schodiště v šíři 60 cm a výšce cca 5 m, uprostřed 30 cm silné zdi. Asi před 15 lety jsem do vnitřní části schodiště nechal přidat ještě jednu řadu luxfer.
Luxfery uprostřed zdi v různých místech jsou popraskané. Prosím o informaci zda existuje způsob jak vhodně zateplit z venkovní strany luxfery (od luxfer na hranu fasády je cca 12cm) při zachování úplného popř. částečného prosvětlení.
Děkuji.
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.

Luxfery se vyznačují nevalnou izolační schopností, jsou jen o něco lepší než jednoduché zasklení, kvůli výrazným tepelným mostům.
Jedna možnost je vybourat je a nahradit pevným zasklením s izolačním trojsklem. Tím, že luxfery mají horší světelnou propustnost než čiré trojsklo, lze původní otvor zmenšit o třetinu až polovinu a dozdít např. plynosilikátem. Přitom prosvětlení bude zhruba stejné.
Další možnost je ke stávajícím luxferům předsadit zvenku jednoduché nebo dvojité zasklení v pevném rámu. Je třeba zajistit, aby do prostoru mezi sklem a luxferami nevnikaly nečistoty a hmyz.
Pokud je vhodné luxfery zachovat kvůli architektuře stavby, lze zasklení umístit zevnitř. V tom případě může být i otevíravé, kvůli čištění.
Levnější řešení, než dvojsklo, je použít desku z dutinkového polykarbonátu (Makrolon). Propustnost světla je horší než u dvojskla.

Přeji úspěšnou stavbu!
Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk