Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.22 / dotaz č. 139812
Dobrý den, provádíme zateplení rodinného domu podle vypracovaného projektu. Máme zpracovaný PENB ve kterém je v bodě "Navržený soubor opatření" uvedeno doporučení k instalaci fotovoltaických panelů. Máme objednanou instalaci fotovoltaických panelů o výkonu 6 kWp s ukládaním energie do baterií 12 kWh + ohřev teplé vody v el. ohřívači. Můj dotaz zní. Ovlivní instalace fotovoltaické elektrárny celkovou energetickou bilanci budovy? Projeví se tato změna na výši dotace na zateplení budovy? Bude nutno zpracovat nový PENB po instalaci fotovoltaiky? Děkuji za pochopení.
Dobrý den.

Pokud jsme správně pochopili Váš dotaz, tak nový PENB zpracovávat nemusíte. Vycházíme z toho, že máte zpracován PENB na nový stav po zateplení objektu. Samotná instalace nové FVE není důvodem pro aktualizaci PENB. PENB má platnost 10 let.

Nepíšete na jaký dotační titul cílíte. Pokud jste žádal v rámci NZÚ na zateplení objektu, tak byste mohl nově požádat o dotaci na FVE.

Pokud jsme se nepochopili nebo byste potřeboval upřesnění doporučili bychom Vám kontaktovat projektového manažera, který administroval Vaši žádost a detaily projednat s ním. Určitě Vám poradí.
Odpovídá:  Antonín Žvak - EKIS Ostrava DK projekt tisk