Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.6.22 / dotaz č. 139865
Vybíráme tepelné čerpadlo a rozhodujeme se mezi 9 KW a 12KW Panasonic. Od různých instalačních firem slyšíme různé hlasy. Někdo doporučuje silné a druzí zase slabší že bude častěji spínat a jeho životnost bude omezena.
Máme rozestavěný řadový dům (krajní). Cihla 30cm + 15cm polystyren. Přízemí + patro, 2x100m2. Podlahové topení. Bude ohřívána i TUV. Bojler 250l. 5 osob v domě. Umístění v Č. Budějovicích.

Tepelná zpráva je počítána na venkovní teplotu -15° a činí 12,59 KW.

Děkujeme za váš dotaz a na základě vašich údajů doporučuji tepelné čerpadlo (TČ) Panasonic Aquarea s výkonem 12 kW.
TČ doporučuji ve split provedení, tj. venkovní jednotka a vnitřní hydrobox, kdy jednotky jsou propojeny chladivovým potrubím s příslušnou tepelnou izolací. K vnitřnímu hydroboxu je možné dopojit zásobník teplé vody. Napájecí napětí pro TČ doporučuji 400V. Venkovní jednotka je vybavena invertorovým kompresorem a pro 12 kW bude ve dvouvrtulovém provedení.
TČ je vybaveno ekvitermní regulací. Nastavení křivky se provádí na hydroboxu vnitřní jednotky. Vlastní nastavení křivky je velice intuitivní. Pro vlastní instalaci je nutné předem požádat na EG.D o sazbu D57d na formuláři D2. Při odtávání TČ vzniká značné množství kondenzátu a ten je nutné odvést.

S pozdravem
Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB