Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.6.22 / dotaz č. 139972
Mam mve v Vodnan a nyni prodavam veskerou vyrobenou elektrinu e.onu a uctuji zeleny bonus od poze. Je mozne prodavat vyrobenou elektrinu primo napr.prumys.firme, ktera je 2km od me MVE, kdyz se s ni domluvim na dodavce zelene energie? Tento potencionalni odberatel by uvital zelenou elektrinu pro sve dobre jmeno. Samozrejme, ze bych pokryl pouze zlomek jeho rocni spotreby, vyrabim cca.80000kWh rocne. Samozrejme prime "draty" mezi MVE a firmou nejsou. Jak by se postupovalo? Uzavrit smlouvu s e.on o prenosu energie? Jake poplatky za prenos by byly uctovany? Jak se urcuje cena silove elektriny pro odberatele? Kde mohu najit pripadne ceniky? Je tento postup prodeje elektriny vubec mozny a ekonomicky vyhodnejsi nez dosavadni zpusob prodeje , tedy e.on + zeleny bonus?
Dekuji
Děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následující:
Obchodování s el.energií spadá pod pravomoc energetického regulačního úřadu ERÚ. Pokud vlastníte licenci na výrobu, jste i povinen podle energetického zákona neprodleně oznámit změny týkající se údajů a dokladů, které jsou stanoveny jako náležitosti žádosti o udělení licence - předložit o takových změnách doklady a požádat o změnu rozhodnutí o udělení licence.
Odběr lze realizovat na základě společného stanoviska ERÚ a Státní energetické inspekce. Jedná se o ustanovení §3, odst. 3 zákona 458/2000 Sb. se zapracováním změn ze zákona č. 670/2004 Sb. Pro obchodování s el.energií si můžete vybrat některého z řad obchodníků. Ceny najdete v energetickém regulačním věstníku 2/2022 (cenové rozhodnutí ERÚ č. 1/2022 ze dne 28.3.2022). Zelený bonus může být v ročním nebo hodinovém režimu. Formy podpory mezi sebou nelze kombinovat.
Obávám se, že přímý prodej mezi vámi a přímým odběratelem, bez licence na prodej el.energie, pokud to není v jednom areálu, není možný.

Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS Hluboká n. Vltavou Energy Centre
Téma:  Energie vody
tisk