Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.6.22 / dotaz č. 140273
Dobrý den, ráda bych nahradila staré elektrické akumulační kamna a dostala jsem tip na mramorové topné desky (firma Eurotopin) Jelikož jde o vytápění garsonky, zmenšení topneho tělesa je vítáno. Jde o místnost 4x5 metrů, výška stropu 3,20m, v cihlové zástavbě, 2 patro, obecně teplý byt. Prosím byly by desky vhodnou náhradou? Jak jsou úsporné v porovnání s akumulačkami? Nebo je vhodnější alternativa? Děkuji
Dobrý den,
z energetickéhopohledu se jedná o investici, že chcete vyměnit stávající akumulační kamna za něco hezčího. Uváděný tip je infra panel, který topí z větší části zářením. To znamená, že pokud budete pod topnou deskou, bude vám teplo. Mimo dosah topné desky vám bude chladno. Topná deska se dá přirovnat infrazářiči, který se používal v dřívějších dobách v koupelnách. Topné panely budou úspornější než akumulační kamna, ale ne o moc, díky lepší regulaci.
Jako náhradu můžeme doporučit nové akumulační kamna s řízeným vybíjením, přímotopy, elektrické podlahové topení (nutný zásah do podlahy), teplovzdušné vytápění pomocí klimatizační jednotky (nevýhoda venkovní jednotka, výhoda využití chladicího režimu v létě).
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros
Téma:  Vytápění
tisk