Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.22 / dotaz č. 140323
Dobrý den,

uvažuji o pořízení mikro větrné elektrárny Savion turbíny o nom. výkonu 1 kW k instalaci do 10m na dům nebo stožár na zahradu např. http://www.ekouspora.cz/vertikalni-vetrna-turbina-makemu-domus-1-kw.html.
Jakou roční výrobu lze očekávat v ulici Úzká, Stažery? Cca 1-2 MWh?
Je možné napojení na střídač k FVE s výkonovou rezervou pro využití vyrobené elektřiny podobným způsobem jako ze solárních panelů (domácnost, uložení do baterie a přetok do DS)?

Lze doporučit nějaké firmy kolem Hradce Králové, Pardubic, které se instalací mikro větrných elektráren zabývají?

Děkuji.
Dobrý den,
u lokality (obec Stěžery), kde se chystáte instalovat větrnou elektrárnu, se bohužel průměrná rychlost větru v 10 m nad zemí pohybuje do 3 m/s (dle dat Ústavu fyziky atmosféry AV ČR). Vámi vybrané zařízení by k optimálnímu využití potřebovalo mnohem vyšší rychlost větru (alespoň 10 m/s). Očekávaná roční výroba energie je tedy při tomto malém větru (a vybraném zařízení – průměr rotoru, výkon 1 kW atd.) mnohem menší, výpočtově ročně kolem 0,068 MWh. Při instalaci na velmi větrném místě (místně Krkonoše apod.) pak roční výroba vychází již cca 1,087 MWh, ale ve Vašem místě je to bohužel takto málo. Veškeré tyto propočty však vychází z průměrné v místě dosahované rychlosti větru a nekalkulují se skutečností, že občas je naprosté bezvětří – skutečně dosažený výkon tak může být výše uváděný, ale rovněž nižší (výše uváděný výkon počítejte spíše jako maximálně dosažitelný).
Pro přesné informace, které se budou zakládat např. na měřeních z konkrétních instalací, zkuste kontaktovat konkrétního dodavatele. Naše informace vychází z větrných map. Stejně tak konkrétní forma napojení na další zařízení je již přímou technickou otázkou na dodavatele konkrétního systému.
S pozdravem Michaela Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami tisk