Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.7.22 / dotaz č. 140599
Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu. Vlastním starý (70+ let) dvoupodlažní rodinný dům, obytná plocha 120 m2, lokalita Brno. Vzhledem k rostoucím cenám plynu uvažujeme o změně vytápění z kondenzačního plynového kotle (Junkers ZSB 14-3C), využíván na vytápění a ohřev TUV, na tepelné čerpadlo (vzduch-voda). Před deseti lety jsem provedl rekonstrukci a dům zateplil. V domě bydlí 3 osoby. Obálka domu je následující:

Skladba zdiva: standartní plná cihla 45-50 cm, minerální vata 12 cm, fasádní obklad Novabrik 6 cm.
Střecha: rovná střecha s izolací 20 cm minerální vata.
Okna: dřevěná eurookna s izolačním dvojsklem, většina situována na jižní stranu.
Dům je částečně podsklepený.

Otopná soustava je tvořena litinovými radiátory Kalor (celkem v domě 150 článků), v koupelnách a toaletách "topné žebříky". Přívodní teplota otopné vody během topné sezóny 45-50 °C, při pokojové teplotě 22 °C. Průměrná roční spotřeba plynu je 15 MWh, el. energie 3 MWh.


Můžete mi poradit, zda by v tomto případě bylo do budoucna tepelné čerpadlo vhodnou náhradou stávajícího kondenzačního plynového kotle, případně jaký typ a výkon TČ by byl pro mě vhodný?

Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den,
Pro stanovení tepelných ztrát budovy jsem využil uvedený počet článků litinových radiátorů a následující dokument ( https://www.korado.cz/radik-klasik-r?subpage_open=3 ; Produktový list RADIK KLASIK -R náhrada starý za nový). Pro teplotní spád 90/70 odpovídá výkon 18 kW. Dále uvádíte, že máte instalovaný kondenzační kotel Junkers ZSB 14-3C, která má dle technických specifikací výrobce výkon 13 kW při teplotním spádu (80/60 °C). Pro stanovení tepelného výkonu TČ bych tedy vycházel z požadovaného výkonu 13 kW, při venkovní teplotě -12 °C.
Domnívám se, že pokrytí požadovaného výkonu může být provedeno TČ s výkonem 8 – 10 kW, v bivalentním zapojení s elektrokotlem o výkonu 6 kW (standardní výkony jsou 3/6/9 kW, proto bych volil jednotně 6 kW).
Uvádíte, že vám stačí teplota topné vody po celou dobu topné sezóny do 50 °C. Podle dosahovaných teplot venkovního vzduchu v topném období ( https://www.chmi.cz/historicka-data/pocasi/mesicni-data/mesicni-prehledy-pozorovani# ) se minimální teplota pohybuje kolem -5 °C. Na základě těchto údajů se domnívám, že váš otopný systém je provozován s teplotním spádem 55/45 °C. Pro tento teplotní spád, je pak charakteristika výkonu TČ následující: 8 kW (A2/W45) + 6kW_elektrokotel. To důležité je teplotní charakteristika (A2/W45). TČ má mít tepelný výkon 8 kW, při teplotě venkovního vzduchu 2 °C a náběhové teplotě topné vody 45 °C. V dokumentaci TČ je standardně uváděn tepelný výkon pro charakteristiku (A2/W35). Je proto nutné při výběru konkrétního TČ zohlednit odlišnou teplotní charakteristiku. (Abyste nevybírali TČ 8 kW při A2/W35)
Můžete zvážit rekonstrukci otopné soustavy. Instalovat deskové radiátory, a pokud je k dispozici větší prostor, instalovat „delší“ radiátory s větší otopnou plochou. Může tak docílit snížení teploty topné vody do radiátorů a tím zvýšit topný faktor TČ. (vyšší topný faktor TČ = vyšší účinnost)
Dále máte možnost instalace solárního ohřevu teplé vody (pokud máte většinu oken orientovaných na jih, domnívám se že budova má vhodnou orientaci pro instalaci) nebo FVE. Je to uvedeno jako „možnost“ bez zohlednění současných cen a termínů realizací. Instalaci solárního ohřevu teplé vody je také možné chápat jako mezistupeň mezi stávajícím průtočným ohřevem a akumulačním ohřevem při využití TČ.
Vhodnost náhrady je ekonomickou otázkou, cen energií a instalací.
Pro základní analýzu je možné využít následující aplikaci: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info .
Zadání hodnot je provedeno podle vámi uvedených údajů a pro dosažení roční spotřeby energie v ZP 15 MWh:
Celková tepelná ztráta 8 kW
Typ povozu objektu osoby pracující mimo domov
V jaké lokalitě je dům (klimatická data) Brno
Jak se připravuje teplá voda a pro kolik osob Počet osob 3
Teplá voda je připravována zdrojem tepla na na vytápění.
Jaká je potřeba elektřiny ostatních spotřebičů
Nechal jsem předdefinovaný výběr, který odpovídá 3,2 MWh.

Je potřeba doplnit odpovídající ceny energií. Ekonomické porovnání je mezi palivy „zemní plyn“ a „tepelné čerpadlo“. Porovnání je možné provést dvěma způsoby:
1. Stanovení současných (budoucích) nákladů na provoz stávajícího kondenzačního kotle. Kde náklady na investice a údržbu představují jen náklady na údržbu ve výši cca 2000,- ročně. (životnost kotle je cca 20 let). A jaké budou náklady na provoz TČ.
2. Jaký je cenový rozdíl nákladů mezi novým kondenzačním kotlem a novým TČ.