Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.22 / dotaz č. 140657
Dobrý den,
potřeboval bych poradit ohledně instalace fotovoltaiky na mém domě v Moravanech u Brna. Moje spotřeba energie za rok je 4MWh. Za topení a ohřev vody plynem platím ročně 2400 Kč.Za fotovoltaiku kterou mi poradili na 5,4KWh s baterií asi na 10KWh a s ohřátím teplé vody v bojleru na 180l zaplatím po odečtení dotací asi 245000 Kč. Vyplatí se mi fotovoltaika když v létě vyrobí asi 22KWh energie denně. Průměrem za den mohu spotřebovat 11KWh, ale ne každý den, protože jsme celý den všichni v práci max.jedou tři lednice, protože máme třípodlažní dům tak ta energie jde do baterie a potom do sítě,ale víte za kolik ji prodává zpět např.Eon. Navíc návratnost by měla přijít asi do deseti let, což se mi nezdá,ale po deseti letech může přijít výměna střídače a baterie a víte kolik to stojí. Navíc by se mělo
zaplatit pojištění na fotovoltaiku a každé dva roky udělat revize.Nikdo neni schopen mi poradit, hlavně mi to chtějí prodat. Díky za odpověď.
Dobrý den,

děkujeme Vám za zaslaný dotaz.

Co se týče nabízené FVe, se svým výkonem patří ke standardním instalacím na rodinné domy. Je samozřejmě, co se týče návratnosti, optimální, aby výkon pokryl vaši reálnou spotřebu, jelikož předpokládám, že ceny výkupu od vašeho dodavatele pro vás nejsou nijak zajímavé. Co se týče velikosti FVe, možností by bylo zvážit instalaci menšího množství panelů např. 3 kWp, které by měly potenciál vyrobit 3,4 MWh/ročně, a tedy v letních měsících by byla produkce někde kolem 13,7 kWh. V tomto případě byste část spotřeboval během dne a zbytek by se vám uložil do baterie, např. na noční přípravu TV.

Další možností je obrátit se na vašeho dodavatele a promluvit si o možnosti tzv. virtuální baterie, u které vám většina dodavatelů umožní využívat letní přebytky v zimě s tím, že zaplatíte už pak pouze za distribuci elektřiny. V případě, že by vám tuto možnost dodavatel umožnil, pak by stálo za to ekonomicky zhodnotit, zda by tato možnost nebyla vhodnější než instalace ekonomicky a technicky náročné baterie.

Co se týče návratnosti ta závisí hlavně od aktuální ceny elektřiny, kterou máte. Ta má v současné době trend prudce narůstající, proto se návratnost i u prodražené investice hodně snižuje. Když vezmeme v úvahu současnou průměrnou cenu elektřiny v Moravanech u Brna (https://kalkulator.tzb-info.cz/cz/dodavka-elektricke-energie-porovnani-nabidek), která činí 10,95 Kč/kWh, pak by se prostá doba návratnosti vaší investice po odečtení dotace pohybovala kolem 6 let, za předpokladu, že všechnu elektřinu spotřebujete z FVe. Samozřejmě, že v zimním období se produkce panelů snižuje, a tedy například u lednové produkce 4 kWh/den je předpoklad, že bez využití virtuální baterie dodavatele, budete muset část elektřiny pořád nakupovat. A tedy i doba návratnosti se bude zvyšovat v závislosti na reálném využití vyrobené elektřiny z FVe vs. nakoupené elektřiny od dodavatele.

Závěrem v současné době je rozhodně správné řešení investice do instalace FV panelů pro výrobu elektrické energie, která alespoň částečně sníží enormně se zvyšující ceny energií. Pro bližší analýzu spotřeby a ekonomické vyhodnocení zamýšleného opatření, se neváhejte obrátit na nejbližší Středisko EKIS, kde vám rádi s optimalizací systému pomůžou. Bude vhodné s sebou přinést aktuální fakturu za elektrickou energii a alespoň dvě poslední roční vyúčtování pro stanovení spotřeby elektřiny.

S přáním hezkého dne,

tým EKIS (Most)