Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.22 / dotaz č. 140758
Dobrý den,
chtěl bych realizovat zateplení rodinného domu v Praze 6. Potřebuji kompletní informace, jak postupovat, abych na tyto dotace dosáhl.
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Problematika je komplexní a bez bližších podkladů k objektu lze postup shrnout pouze obecně.
V rámci zateplení rodinného domu je v prvním kroku vhodné posoudit varianty a rozsah úsporných opatření na budově (zateplení fasády, střechy, stropů, podlah, výměna výplní otvorů). Podpora na zateplení v programu Nová zelená úsporám je koncipována tak, že motivuje žadatele k realizaci co největšího rozsahu opatření s cílem co největší úspory energie a dosažení co nejlepšího cílového stavu budovy z pohledu energetické náročnosti. Program obsahuje tři kategorie dotace – „dílčí“ / „základ“ / „komplex“, ve kterých se postupně při dosažení lepších parametrů míra podpory zvyšuje. Plnění požadovaných parametrů vychází z energetického hodnocení, ve kterém se posuzují parametry stávajícího stavu budovy, parametry budovy po navržených opatřeních a úspory.
Prvním krokem je zpravidla zajištění projektové dokumentace stávajícího stavu. Následně budete potřebovat spolupráci s energetickým specialistou, který vyhodnotí potřebné parametry a pomůže s návrhem optimálních opatření. Projektová dokumentace stávajícího stavu budovy je podkladem pro energetické hodnocení. Po shodě na finálním řešení je pak zpracována projektová dokumentace navrhovaného stavu (po realizaci zateplení).
Následně může dojít k podání žádosti, kdy jak projektová dokumentace (stávajícího a navrhovaného stavu), tak energetické hodnocení jsou povinnými přílohami.
Po podání žádosti následuje v případě, že jsou všechny dokumenty v pořádku, akceptace Státním fondem životního prostředí. Po realizaci zateplení je pak třeba doložit sadu dokumentů k finálnímu čerpání dotace.

Pro podrobnější konzultaci konkrétního řešení doporučuji osobní, bezplatnou návštěvu některého ze středisek EKIS.

S pozdravem Zdeněk Ročárek, EnergySim s.r.o.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk