Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.7.22 / dotaz č. 141037
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o konzultaci k tématu možnosti získání dotace pro rodinný domek, který je rozdělen na dva nezávislé (původní dům a přístavba) objekty, a to na :
- přístavba - tepelné čerpadlo vzduch-vzduch o výkonu 10kW, kde je aktuálně hlavním zdrojem vytápění plynový kotel stáří cca 20 let. Plynový kotel zůstane zachován pro ohřev vody a vaření a hlavním zdrojem vytápění bude čerpadlo vzduch-vzduch.
- původní dům - tepelné čerpadlo vzduch-voda o výkonu 15kW kde je aktuálně hlavním zdrojem vytápění plynový kotel stáří cca 25 let a ohřev vody zajištěn elektrickým bojlerem. Plynový kotel a elektrický bojler budou demontovány a hlavním zdrojem vytápění a ohřevu vody bude čerpadlo vzduch-voda

Děkuji a s pozdravem
Dobrý den,
aktuálně jsou na výměnu zdrojů dva dotační programy a to, kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti a program nová zelená úsporám (NZU). Bohužel ani jeden z dotačních titulů aktuálně nedotuje přechod ze stávajících plynových kotlů.
Z programu kotlíkových dotací je dotován pouze přechod z kotlů na tuhá paliva (uhlí, dřevo) 1. a 2. emisní třídy. U programu NZU lze dotovat výměnu v těchto případech: přechod z kotlů na tuhá paliva (uhlí, dřevo) 1. a 2. emisní třídy; kotlů na topné oleje; lokálních topidel na pevná paliva (tam kde není otopná soustava, např. petry v každé místnosti); elektrického vytápění za systém s tepelným čerpadlem.
Je pravděpodobné, že v budoucnu bude možná podpora i na přechod ze starých plynových kotlů, nicméně žádné bližší informace nyní nejsou známy a doporučuji tedy sledovat vývoj situace.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB