Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.8.22 / dotaz č. 141651
Dobrý den.

Z důvodu starého plynového kotle (26 let), začíná zlobit, uvažujeme o tepelném čerpadle. Máme nárok na dotace a jak postupovat?
Předem děkuji.
Dobrý den,

v rovině topných zdrojů jsou jak Nová zelená úsporám tak Kotlíková dotace určeny na výměnu neekologických topných zdrojů, primárně starých kotlů na tuhá paliva. Rozdíl mezi nimi je v zaměření na rozdílné cílové skupiny žadatelů. Kotlíková dotace je určena nízkopříjmovým domácnostem, včetně důchodců.

Vámi zmiňovaný termín konec srpna 2022 byl původně nejzazším termínem pro povinou výměnu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy, který ale byl v reakci na aktuální dění posunut o 2 roky. Jiná souvislost tohoto termínu mně není známa, nedopátral jsem se jí.

Pokud je stávajícím zdrojem plynový kotel, byť věkovitý, ani jedna z dotací není určena na finanční podporu jeho výměny. Nemám tedy pro Vás dobrou zprávu, nicméně nevylučuji, že se to v budoucnu v souvislosti s plynovou krizí a ukončení dotační podpory na nové plynové kotle nezmění. Přístup k výměně Vašeho kotle je třeba zvážit individuálně, dle jeho technického stavu.

V případě potřeby dalších informací jsem k dispozici.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk