Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.8.22 / dotaz č. 141846
Hezký den,

zajímalo by mě, jak se přistupuje ke zpracování PENB v případě, že se jedná o přístavbu nebo nástavbu ke stávajícímu objektu a po zohlednění této přístavby/nástavby se nezmění více než 25 % celkové plochy obálky budovy? Je v tomto případě potřeba zpracovat PENB?

Jedná se mi zejména o případ, kdy se ke stávající výrobní hale přistavuje další trakt (tzn. plocha přístavby je významnější, než v případě, kdy se k RD přistavuje veranda)

Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den
Dobrý den,
rozhodnutí, zda je PENB nutno zpracovávat či nikoliv, se řídí dle zákona č. 406/2000 Sb. (Zákon o hospodaření energií). V případě přístavby/nástavby je nutné rozhodnout, zda se jedná o větší změnu dokončené budovy, která je definována dle § 2 odst. 1, písm. s) „větší změnou dokončené budovy změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy“.
Pokud se nejedná o větší změnu dokončené budovy ve smyslu tohoto zákona, pak není PENB potřeba.

Měněné a nové konstrukce by nicméně měly plnit požadavek na energetickou náročnost dle § 7 odst. 3.

Nakonec je v tomto zákoně definována také výjimka, kdy nemusí být splněny požadavky na energetickou náročnost budovy, dle § 7 odst. 5, písm. e) „u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 195 MWh za rok“.

Na závěr si dovolím poznamenat, že zákon může vykládat pouze soud.
Odpovídá:  Ing. Matouš Juráň - EKIS Praha EnergySim tisk