Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.8.22 / dotaz č. 141890
Dobrý den,
uvažuji o FVE s akumulací do baterie. Jaké je kritérium pro získání dotace, jedná-li se o rekreační domek? Podle některých informací je rozhodující kolaudační rozhodnutí se zařazením do kategorie "stavba pro bydlení", někdo tvrdí, že majitel musí mít v objektu trvalé bydliště. Mám ve vlastnictví venkovský objekt zkolaudovaný po rekonstrukci v r. 1998 jako "stavba pro rodinnou rekreaci" a užívám jej sezónně květen-září. Je možno na takovýto objekt získat dotaci na FVE?
předem děkuji za odpověď
Děkujeme za Váš dotaz a s v návaznosti na něj odpovídám následující.

Od 1. 6. 2022 vstupují v platnost aktualizované podmínky v programu Nová zelená úsporám. Mezi hlavní novinky patří rozšíření podpory na další skupiny žadatelů. Odstraněny byly některé limity a upřesněny vybrané formální a technické podmínky.

Pro Vás konktrétně je důležitý bod 58.1.10 z NZÚ. Pokud budete žádat o dotaci na novou FVE ve Vašem rekreačním objektu musíte prokázat, že stavba pro rodinnou rekreaci je využívána k trvalému rodinnému bydlení včetně prokázání trvalého pobytu nejméně 2 roky před podáním žádosti a nemovitost má číslo popisné nebo evidenční.

S pozdravem
Ing. Josef Šťastný