Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.22 / dotaz č. 142040
Dobrý den,
na Váš web se odkazuje nový portál MPO - www.energiezamene.cz jako na rádce ohledně úspor energie.
Chci se tedy zeptat, jak ušetřit energie v zateplené novostavbě (s izolačními trojskly, s elektrickým podlahovým topením (kabel), kompletním LED osvětlením, s novými úspornými spotřebiči, topíme na 20°C, ložnice 18°C, pračku a myčku zapínáme pouze plnou)? Největší odběr je v zimě na vytápění, což FVE nevyřeší.
Zatím mi nejrozumněji vychází nainstalovat na fasádu nerezový komín a pořídit kamna na dřevo, což ale není úplně GREEN DEAL řešení. Děkuji
Dobrý den,

instalace krbových kamen je vhodné řešení. Předpokládám, že ohřev teplé vody je řešen také elektrickým způsobem. Tady bych navrhovala instalaci fotovoltaického systému nebo solárních termických kotektorů na ohřev teplé vody. Lze využít dotaci z Nová zelená úsporám.

Dále např.:
- vypínat spotřebiče (televize, počítače, atd.) v době, kdy nejsou používány
- před noc vypínat spotřebiče, aby nesvítily "barevné" diody
- mít nastavenou pákovou baterii na studenou vodu, tak aby v době mytí, kdy není potřeba teplé vody, nespínal zbytečně bojler na ohřev teplé vody
- v zimě větrat krátce, častěji a intenzivně (zcela otevřená okna)
- regulace otopné soustavy: v době, kdy v domě není nikdo přítomen, mít nastavený útlum na vytápění. V noci snižovat požadovanou teplotu vzduchu v místnostech.

Pěkný den.
Odpovídá:  Ing. Lucie Kaplanová - EKIS Praha Enviros tisk